Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Česi kúpili nové radary, Slovensko čaká na voľby

V Českej republike dokončili dlhoročný nákup nových 3D radarov pre armádu. Politický spor o to, ktoré radary by mali nahradiť pôvodne ešte tie sovietske trval desať rokov. O podpise zmluvy s izraelskou spoločnosťou Elta Systems informovalo české ministerstvo obrany.

05.12.2019 16:14
DN - Radar CR
Česi kúpili nové radary, Slovensko čaká na voľby
debata

Podľa českého ministerstva obrany dodávka ôsmych mobilných súprav systému EL/M-2084 bude stáť 140 miliónov eur (3,5 mld Kč). Ďalších 100 miliónov eur by mala stáť servis počas dvadsiatich rokov.

„Nákup radarov MADR je jedným z našich kľúčových modernizačných projektov. Českí vojaci túto techniku nevyhnutne potrebujú. Ukončíme tak našu závislosť na zasataralých ruských strojoch a záskame tak špičkový a v boji proverený systém od nášho strategického partnera,“ uviedol český minister obrany Lubomír Metnar.

O izraelskej firme rozhodla ešte vláda Bohuslava Sobotky pred tromi rokmi, no podpis zmluvy podľa ekonomického denníka e15.cz oddialilo policajné vyšetrovanie. Ďalší sklz zákazka nabrala kvôli zapojeniu českých firiem do dodávky. Ministerstvo totiž požadovalo minimálne, aby tridsať percent zo zákazky realizovali české firmy.

To sa nakoniec podarilo. Hlavným subdodávateľom má byť Vojenský technický ústav a spoločnosť Retia, ktorá patrí do portfólia podnikateľa Jaroslava Strnada. Ten sa angažuje aj na Slovensku cez spoločnosť MSM Group.

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Retia Romana Bohuňka týmto kontraktom získa česká firma potrebné know-how. „Takto budeme môcť samostatne prevádykovať a najmä servisovať nové radary,“ uviedol Bohuněk.

Podľa zmluvy majú Izraelci dodávať mobilné radary postupne až do roku 2023.

Radary MADR EL/M-2084 dokážu sledovať ciele do 100 do 3 000 metrov. Okrem toho dokážu odpaľovať a navádzať vystrelené rakety na vzdušné ciele. Izraelské radary by sa mali stať súčasťou nového PVO systémy, ktorý by mal nahradiť sovietsky systém KUB zo sedemdesiatych ro­kov.

Na Slovensku všetko stojí

Na Slovensku ministerstvo obrany rieši rovnaký problém, ako nahradiť zastaralé sovietske radary P-37 ktoré sú už dávno po technickej životnosti. Nákup nových rádiolokátorov tiež z Izraela rezort aj pripravil, no premiér Peter Pellegrini tento projekt zastavil.

Kým Česká republika nakupuje osem modulov, tak na Slovensku ministerstvo odporučilo nakúpiť až 17 kusov za 155 milionov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #ČR #OS SR #MO SR #parlamentné voľby 2020 #AČR