Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Policajti dokončujú prezbrojenie, ktoré začal Kaliňák

Ministerstvo vnútra do konca tohto roka kompletne prezbrojí všetkých policajtov. V súčasnosti sa zbrane podľa ministerstva vnútra odovzdávajú posledným policajtom. Pred ostrým nasadením musia ešte policajti prejsť teoretickým ale aj praktickým preškolenín na nové typy pištolí.

18.11.2019 12:38
DN - Glock3 Foto:
Policajti dokončujú prezbrojenie, ktoré začal Kaliňák
debata

Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej policajti mali doteraz už zastaranú výzbroj. „Od roku 1991 boli vyzbrojení pištoľou CZ 82. Po 25 rokoch vo výkone služby však došlo k ich značnému opotrebeniu, pre ktoré bolo nevyhnutné zabezpečiť policajtom nové kvalitné zbrane,“ uviedla Saková.

Rezort vnútra nakúpil zásahové zbrane Glock 17 4Gen v počte viac ako 17-tisíc kusov s príslušenstvom. Taktiež pištole CZ P-07 DUTY s príslušenstvom v počte viac ako 8-tisíc kusov a CZ 2075 RAMI v počte tisíc kusov.

Podľa zverejnenej zmluvy jeden kus pištole Glock 17 4Gen stojí 348 eur, čo pri 17 000 kusoch predstavuje náklady iba na tento typ 5,9 milióna eur. Na každú zbraň sa počíta s dvomi zásobníkmi po 10,6 eura, teda ďalších 360 000 eur. K tomu je však potrebné pripočítať mieridlá ale aj puzdrá po cca 100 eur.

Česká zbrojovka Uherský Brod dodáva svoje pištole za veľmi podobnú cenu, a to v priemere 342 eur za kus.

„Prezbrojením sa policajný zbor zaradil medzi vyspelé krajiny, ktorých policajti sú vyzbrojení modernými a kvalitnými krátkymi zbraňami spĺňajúcimi najprísnejšie kritéria. Efektivita riešenia vzniknutých krízových situácií, pri ktorých je nutné použiť zbraň, ako aj osobná bezpečnosť zasahujúceho policajta sa dostala na požadovanú úroveň,“ dodala ministerka vnútra.

„Novozavedené zbrane sú kvalitnejšie, majú nízku hmotnosť, modernejšiu konštrukciu, vyššiu kapacitu zásobníku a sú vo výkonnejšom kalibre 9 mm Luger. Ovládacie prvky majú lepšie ergonomické vlastnosti. Spoľahlivosť, presnosť, technická životnosť a konštrukcia bezpečnostných prvkov novozavedených zbraní je neporovnateľná s CZ 82,“ skonštatoval riaditeľ odboru výcviku Prezídia PZ Milan Šagát.

Zmluva tesne pred voľbami

Rámcovú zmluvu (december 2015) a prvé dodávky pištolí Glock za 6,5 milióna eur podpísali na ministerstve vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (Smer-SD) iba tri týždne pred parlamentnými voľbami v roku 2016. Rámcovú dohodu popísalo v decembri 2015 ministerstvo vnútra aj s výrobcom pištolí CZ – Českou zbrojorkou Uherský Brod, no k reálnemu plneniu zmluvy došlo až o dva roky neskôr.

Od popísania rámcových zmlúv Glock dodal zbrane a príslušenstvo pre ministerstvo vnútra v celkovej hodnote 6,8 milióna eur. Česká zbrojovka pre zmenu dodala pištole s príslušenstvom v sume 3,7 milióna eur. Celkovo tak prezbrojenie policajného zboru, ktoré naplánovalo ministerstvo vnútra pod vedením Kaliňáka dosiahlo doteraz náklady viac ako desať miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba