Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Čína začala s exportom dronov, ktoré dokážu zabíjať aj bez ľudskej pomoci

Čína začala s exportom nových autonómnych bezpilotných lietadiel na Blízky východ. Uviedol to minulý týždeň americký minister obrany Mark Esper.

14.11.2019 11:47
DN - Čínske Drony Ktoré Samé Zabíjajú
Čína začala s exportom dronov, ktoré dokážu zabíjať aj bez ľudskej pomoci
debata

Je to po prvýkrát, čo vedúci predstaviť amerického rezortu obrany verejne priznal, že Čína predáva drony schopné zabíjať bez potreby ľudského ovládania, uvádza portál Defense One.

„Čínska vláda už vyváža niektoré zo svojich najpokročilejších vojenských bezpilotných lietadiel na Blízky východ. Rovnako sa pripravuje na export svojich tajných dronov novej generácie,“ uviedol Esper na bezpečnostnej konferencii pre umelú inteligenciu. „Čínsky výrobcovia zbraní navyše predávajú drony propagované ako plne schopné autonómie vrátane schopnosti viesť smrtiace útoky.“
Vrtuľníkový dron dostal pomenovanie Blowfish A3. Je vybavený guľometom. Spoločnosť Ziyan, ktorá ho vyrába, tvrdí, že „dokáže autonómne vykonávať komplexné bojové misie, vrátane detekcie a zásahu pevného cieľa.“

Zeng Yi, vedúci pracovník v tretej najväčšej čínskej zbrojárskej spoločnosti ďalej uviedol: „V budúcnosti nebudú na bojiskách žiadny ľudia.“ Zároveň doplnil, že využitie umelej inteligencie v boji je podľa neho nevyhnutné. „Sme si istí, že je to správny smer, a toto je budúcnosť,“ uzavrel Zeng Yi.

Esper sa obáva, že čínsky monitorovací softvér a hardvérové siete by mohli Číne pomôcť pri rozvoji umelej inteligencie v boji proti vlastným obyvateľom. „Všetky informácie poukazujú na vybudovanie dozorného štátu 21. storočia, ktorého cieľom je cenzúra a popieranie základných ľudských práv v nebývalej miere,“ doplnil Esper s tým, že Peking má všetku moc a nástroje, ktoré potrebuje na to, aby prinútil svoj priemysel a akademickú obec k podpore svojich vládnych snáh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Pentagon #Peking #dron #Mark Esper