Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Americká snemovňa po pol roku prešľapovania schválila pomoc Ukrajine a núti Tik-tok k predaju

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur).

20.04.2024 21:33
Russia Ukraine War Foto:
Ukrajinskí vojaci ostreľujú ruské pozície z húfnice M777 dodanej USA v Chersonskej oblasti na Ukrajine 9. januára 2023.
debata

Členovia snemovne hlasovali o troch návrhoch zákonov vyčleňujúcich celkovo vyše 95 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, Izraelu a spojencom USA v indo-tichomorskom regióne. Prijali ich spolu so zákonom týkajúcim sa priorít zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti.

Čo schválila Snemovňa reprezentantov

Vojenská pomoc Ukrajine v hodnote 61 miliárd dolárov:

  • 23 miliárd dolárov na doplnenie zbraní a munície pre americkú armádu – v tejto hodnote USA pošlú staršie zbrane a vybavenie na Ukrajinu
  • 14 miliárd dolárov priamo pre Ukrajinu na nákup nových zbraní a munície
  • 11 miliárd dolárov na konkrétne vojenské operácie v regióne (logistika, spravodajská
  • činnosť, výcvik, oprava a údržba techniky)
  • 13 miliárd dolárov bez špecifického určenia (v stupni utajenia)

Vojenská pomoc Izraelu v hodnote 23 miliárd dolárov:

  • prioritne určená na posilnenie PVO

Balík štyroch zákonov teraz pošlú Senátu, kde je schválenie v najbližších dňoch takmer isté. Prezident Joe Biden prisľúbil, že ho okamžite podpíše, pripomína agentúra AP.

Návrh týkajúci sa Ukrajiny a ďalších štátov v jej okolí zahŕňa 23 miliárd dolárov na doplnenie amerických zbraní, zásob a vybavenia. Vyše 11 miliárd vyčleňuje na financovanie konkrétnych vojenských operácií USA v regióne a takmer 14 miliárd na pomoc Ukrajine pri nákupe moderných zbraňových systémov a ďalšieho vojenského vybavenia.

V prípade Izraela je nová pomoc USA za 26,4 miliardy dolárov zameraná najmä na posilnenie jeho systému protivzdušnej obrany. Zakazuje tiež vyplatenie financií Agentúre OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

Balík pre indo-pacifický región zahŕňa opatrenia proti rozpínajúcej sa Číne, na vývoj ponorkovej infraštruktúry a vojenskú pomoc pre Taiwan a ďalších kľúčových spojencov USA v oblasti.

Zhabané ruské doláre a zákaz pre čínsky Tik-tok

Tik Tok Rules USA zákaz zákona Čítajte viac Americkí politici sa boja Tik Toku a jeho špehovania pre čínsku vládu

Zákon o posilnení národnej obrany obsahuje okrem iného sankcie voči Iránu a umožňuje vláde zhabať zmrazené ruské aktíva v USA a poslať ich Ukrajine. Dáva tiež čínskemu vlastníkovi sociálnej siete TikTok deväť mesiacov na to, aby ju predal, inak bude táto sieť v USA zakázaná.

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
Congress Ukraine Israel Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson tesne po tom, ako Snemovňa reprezentantov schválila zahraničnú pomoc vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael a ďalších spojencov USA v sobotu 20. apríla 2024.

Senát Spojených štátov odobril balík pomoci s podobnými opatreniami, aké schválila snemovňa, už vo februári. V dolnej komore Kongresu ho však blokovali krajne pravicoví republikáni z fanúšikovského klubu Donalda Trumpa.

Predseda snemovne Mike Johnson čelil rastúcemu tlaku Bieleho domu aj viacerých kongresmanov, aby dal o balíku hlasovať. Po oznámení, že tak tento týždeň urobí, ho časť extrémistov z republikánskej strany vyzýva, aby odstúpil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Snemovňa reprezentantov #Mike Johnson #vojenská pomoc Ukrajine