Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Zdrvujúci nočný útok Iránu na Izrael sa skončil úplným fiaskom

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a spojencom podarilo zostreliť až 99 percent z nich. Izraelská armáda označila iránsky útok za "zmarený"

14.04.2024 16:00
Izrael Iron Dome PVO Tel Aviv Foto: ,
Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome v akcii proti raketám a dronom.
debata

Iránsky útok trval približne päť hodín. Spustený bol v sobotu večer. Podľa Teheránu išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné „zločiny“ vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

iránsky dron revolučné gardy Čítajte viac Irán odpálil rakety a drony na Izrael. Po dvoch hodinách čakania sa rozozvučali sirény

Hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai uviedol, že zo zhruba 170 dronov vypálených Iránom sa ani jeden nedostal na územie Izraela. Stovku z nich zachytili izraelské a spojenecké vzdušné sily (najmä USA a Veľká Británia) i protivzdušná obrana ešte pred príletom nad Izrael.

Z viac ako 30 striel s plochou dráhou letu neprenikla na izraelské územie žiadna, dodal hovorca armády s tým, že izraelské stíhačky zachytili až 25 z nich mimo hraníc krajiny.

Irán vypálil aj vyše 120 balistických rakiet. Z tohto počtu sa niekoľko dostalo až do vnútrozemia Izraela, ostatné boli zničené.

Podľa Adraia však niektoré iránske strely zasiahli izraelskú leteckú základňu Nevatim v púšti Negev a spôsobili malé škody na jej infraštruktúre.

Izraelský vzdušný priestor bol opätovne otvorený o 7.30 h miestneho času (6.30 h SELČ). Uzavreli ho v sobotu večer v reakcii na iránske útoky. Prevádzka na medzinárodnom letisku Bena Guriona pri Tel Avive sa obnovuje, uviedlo vedenie letiska.

Irán útok revolučné gardy Čítajte viac Irán a Izrael sa hecujú k otvorenej vojne

Izraelský minister obrany Joav Galant vo vyjadrení uviedol, že Izraelu sa spoločne s USA a ďalšími partnermi podarilo ubrániť územie krajiny. „Ťaženie sa ešte neskončilo, musíme zachovať ostražitosť,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Izrael #Veľká Británia #USA #Irán #dron