Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Zomrel posledný svedok útoku na Pearl Harbor

Vo veku 102 rokov zomrel Lou Conter, posledný preživší japonského útoku na vojnovú loď USS Arizona na námornej základni Pearl Harbor v decembri 1941.

02.04.2024 00:00 , aktualizované: 03.04.2024 01:33
Pearl Harbor Anniversary Lou Conter Foto: ,
Lou Conter, ktorý prežil Pearl Harbor, na snímke ako 101 rokov, vo svojom dome v Grass Valley v Kalifornii. Vo veku 102 rokov zomrel v pondelok 1. apríla 2024 ako posledný preživší japonského útoku.
debata

Conter zomrel v pondelok doma v Kalifornii v prítomnosti svojej rodiny. „Je to zdrvujúca strata,“ uviedla šéfka tejto organizácie Aileen Utterdykeová.

Japonské lietadlá 7. decembra 1941 zaútočili na námornú základňu Pearl Harbor na Havajských ostrovoch. Conter, v tom čase 20-ročný príslušník amerického vojenského námorníctva (US Navy), pomáhal so záchranou ďalších námorníkov. Po tomto útoku vstúpili USA do druhej svetovej vojny.

zväčšiť Na snímke amerického námorníctva torpédoborec... Foto: SITA/AP, US Navy
Pearl Harbor Anniversary Na snímke amerického námorníctva torpédoborec USS Shaw exploduje po zásahu bombami počas japonského útoku na Pearl Harbor na Havaji 7. decembra 1941. Mnohí nazývajú námorníka USS Arizona Loua Contera a ďalších preživších hrdinami, on však takúto charakteristiku odmieta. Vždy tvrdil, že naopak hrdinami bolo všetkých 2 403 mužov, ktorí zahynuli pri útoku.

Conter následne počas druhej svetovej vojny pôsobil ako pilot US Navy a bol dvakrát zostrelený, píše AFP. Neskôr slúžil na americkej lietadlovej lodi počas kórejskej vojny a pôsobil aj ako vojenský poradca prezidentov Dwighta D. Einsenhowera, Johna F. Kennedyho a Lyndona Johnsona.

zväčšiť Na fotografii Lou Conter ako mladý námorník... Foto: SITA/AP, Rich Pedroncelli
Obit Lou Conter Na fotografii Lou Conter ako mladý námorník spolu s nákresom USS Arizona. Conter, posledný žijúci z tejto bojovej lode, ktorá vybuchla a potopila sa počas japonského bombardovania Pearl Harboru, zomrel v pondelok 1. apríla 2024 po zlyhaní srdca vo veku 102 rokov.

USA pri útoku ma Pearl Harbor prišli o viacero lodí vrátane USS Arizona. Ďalšie plavidlá boli poškodené a zahynulo viac než 2400 osôb vrátane viac než 1100 ľudí z lode USS Arizona. Telá mnohých z nich sa stále nachádzajú v priestoroch potopenej lode.

Organizácia Pacific Historic Parks sa usiluje o udržanie povedomia o udalostiach a osobách spojených s významnými miestami v oblasti Tichého oceána.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #úmrtie #druhá svetová vojna #Pearl Harbor #Lou Conter #USS Arizona