Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Severné Kórea privítala amerického ministra raketovou salvou do mora

Severná Kórea vystrelila v pondelok smerom na Japonské more niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, oznámila juhokórejská armáda. Informácie priniesla agentúra Jonhap.

18.03.2024 12:36
North Korea tensions balistické strely test Foto: ,
Juhokórejská televízia priniesla zábery testu severokórejských balistických rakiet. Fotografia je zo železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei v pondelok 18. marca 2024.
debata

Severná Kórea vystrelila v pondelok smerom na Japonské more niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, oznámila juhokórejská armáda. Informácie priniesla agentúra Jonhap.

Generálny štáb v Soule uviedol, že zistil odpálenie striel z miesta na juhu KĽDR. Japonské ministerstvo obrany informovalo o dvoch severokórejských balistických strelách, ktoré dopadli do oceánu.

Ide o druhé vypustenie balistických striel KĽDR v tomto roku. Pri prvom izolovaný komunistický režim 14. januára otestoval balistickú raketu stredného doletu na tuhé palivo, nesúcu hypersonickú bojovú hlavicu. Pchjongjang tento rok uskutočnil tiež päť skúšok riadených striel.

K vypusteniu ďalšej rakety došlo niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield, zamerané na posilnenie odstrašujúceho potenciálu voči KĽDR.

Severná Kórea už dlho odsudzuje takéto cvičenia ako prípravu na inváziu na sever Kórejského polostrova. Soul a Washington to popierajú s tým, že ide o manévre obranného charakteru.

Americký minister zahraničných vecí Antony... Foto: SITA/AP, Evelyn Hockstein
South Korea US Blinken Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) s juhokórejským ministrom zahraničných vecí Cho Tae-yulom v Soule v pondelok 18. marca 2024.

Do Soulu v pondelok pricestoval minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Zúčastní sa tam na podujatí Summit za demokraciu, čo je ministerská konferencia vládnych predstaviteľov približne 30 krajín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #Soul #Anthony Blinken #balistické strely