Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Veliteľ ruského námorníctva potichu odišiel do dôchodku. Môže vymeniť ministra obrany

Admirál Nikolaj Jevmenov (61) rezignoval na svoju funkciu vrchného veliteľa ruského námorníctva. Nahradí ho doterajší šéf severnej flotily Alexander Mojsejev (61). Ako prvý o výmene najvyššieho velenia ruského námorníctva informoval ruský denník Izvestija.

10.03.2024 21:00 , aktualizované: 11.03.2024 16:24
admiral Nikolaj Evmenov  2022 Foto:
Vrchný veliteľ admirál Nikolaj Jevmenov požiadal 8. marca 2024 o uvoľnenie do výsluhového dôchodku. Ruský prezident Vladimir Putin mu vyhovel a vymenoval za neho náhradu.
debata (3)

Admirál Jevmenov šéfoval ruskému námorníctvu od mája 2019, no počas vojny na Ukrajine jeho námorníci žiadne väčšie úspechy nezaznamenali. Skôr naopak. Ruská čiernomorská flotila stratila počas dvoch rokov snahy o ovládnutie Čierneho mora už 25 väčších plavidiel vrátane svojej vlajkovej lode Moskva. Denník Izvestija v krátkej správe konštatuje, že „admiralita a nižšie stupne velenia“ už kancelária prezidenta informovala o výmene na najvyššom poste.

Aktualizované o stanovisko Kremľa

Kremeľ: Čo je tajné, je tajné

Kremeľ sa v pondelok odmietol vyjadriť k správam o výmene hlavného veliteľa ruského vojenského námorníctva Nikolajeva Jevmenova. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Viacero ruských médiá vrátane prokremeľského denníka Izvestija cez víkend s odvolaním sa nemenované zdroje uviedlo, že Nikolajeva Jevmenova nahradil vo funkcii veliteľ Severnej flotily admirál Alexandr Mojsejev.

Kremeľ túto záležitosť, ktorá by za normálnych okolností mala byť ohlásená prezidentským výnosom, odmietol komentovať. „Sú výnosy s popisom tajné. Nemôžem ich komentovať… O tejto záležitosti neboli nijaké verejné výnosy,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Jevmenov ako nový minister obrany?

Podľa ruských médií admirál Jevmenov sám požiadal o uvoľnenie z funkcie a chystá sa na vojenský dôchodok. To však ešte nemusí znamenať, že sa z verejného života stratí úplne. Jevmenov patril dlhé roky k najbližším spojencom ruského prezidenta Vladimíra Putina. Pred rokom 2019, keď Jevmenov velil severnej flotile so základňou v Murmansku, Putin chodil na návštevu ruskej flotily najčastejšie práve tam. Či už vo Vladivostoku na Ďalekom východe, alebo Sevastopole na Kryme nikdy nebol tak často, ako práve v Murmansku.

zväčšiť Vladimír Putin počas slávnostnej prehliadky... Foto: Ministerstvo obrany RF
Vladimir Putin Nikolaj Jevmakov Vladimír Putin počas slávnostnej prehliadky ruského námorníctva v roku 2019. Za Putinom so sklonenou hlavou je admirál Nikolaj Jevmenov. Úplne vľavo je minister obrany Sergej Šojgu, ktorého môže Jevmenov vymeniť po prezidentských voľbách v Rusku.

V piatok 15. marca sa v Rusku začínajú prezidentské voľby, kde sa očakáva jednoznačné víťazstvo jediného relevantného kandidáta Vladimíra Putina. Práve po voľbách a potvrdení absolútnej moci pre Putina sa očakávajú zmeny nielen vo vláde ale aj vo vedení neúspešnej vojny na Ukrajine. Jednak Putin pravdepodobne ohlási nepopulárnu mobilizáciu, ale zrejme urobí aj rázne zmeny vo vláde, kde prvým na odstrel práve minister obrany Sergej Šojgu, ktorý je síce viac ako 25 rokov mimoriadne lojálny, ale počas konfliktu na Ukrajine mimoriadne neúspešný.

Zmena vo vedení ministerstva obrany pred voľbami by mohla vyvolať trenice medzi silovými zložkami, či dokonca aj otvorenú vzburu časti ozbrojených zložiek a vnútorný boj v armáde je to posledné, čo Putin pred voľbami potrebuje. Práve preto sa zmeny vo vláde očakávajú až po prezidentských voľbách 2024. Jevmenov je ideálny kandidát na nového ministra obrany, keďže je to v prvom rade Putinov blízky človek, prichádza z vojensky neutrálneho námorníctva a má skúsenosti aj s civilným sektorom.

Novým šéfom námorníctva bude elektrikár z ponorky

zväčšiť Nový vrchný veliteľ ruského námorníctva... Foto: Ministerstvo obrany RF
admiral Alexander Mojsejev Nový vrchný veliteľ ruského námorníctva Alexander Mojsejev pôsobil 20 rokov ako elektrikár na jadrových ponorkách.

Za nového veliteľa ruského námorníctva Vladimír Putin vymenoval doterajšieho šéfa (opäť) Severnej flotily admirála Alexandra Mojsejeva. Na rozdiel od Jevmenova, ktorý od začiatku pôsobil vo veliteľských pozíciách, Mojsejev bol viac ako 20 rokov elektrikárom na jadrových ponorkách. Až v roku 2003 ako 41-ročný doštudoval Námornú akadémiu a pod ochrannou rukou Jevmenova veľmi rýchlo stúpal v rebríčku ruskej Severnej flotily až sa nakoniec stal Jevmenovým nástupcom, keď sa ten v roku 2019 stal šéfom celého ruského námorníctva.

V roku 2024 sa tak história zopakovala a Mojsejev opäť zasadol na Jevmenove kreslo, tentoraz na najvyššom poste ruského námorníctva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #Sergej Šojgu #námorníctvo #Nikolaj Jevmenov