Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Lotyšsko nechce dopadnúť ako Ukrajina. Na hraniciach s Ruskom buduje barikády za 300 miliónov eur

Pobaltské štáty v rýchlom tempe budujú na hraniciach s Ruskom zákopy a pevnosti.

06.03.2024 07:30
Latvia Military Lotyšsko armáda Foto:
Lotyšská vláda schválila 300 miliónov eur na urýchlené vybudovanie obrannej línie na hranici s Ruskom a Bieloruskom, aby tak pomohla armáde v prípade ruského útoku. Na snímke lotyšský vojak počas cvičenia blízko ruských hraníc.
debata

Lotyšsko plánuje v najbližších piatich rokoch investovať 303 miliónov eur do posilnenia ochrany svojich hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Vyplýva to z plánov ministerstva obrany, ktoré v utorok schválila lotyšská vláda.

Tieto plány počítajú s výstavbou obranných štruktúr a opevnených pozícií pre vojakov pozdĺž východných hraníc. Vybudované budú aj rôzne prekážky, protitankové priekopy a sklady munície a mín.

Protitankové priekopy budú spevnené betónovými blokmi a ďalšími konštrukciami, napríklad takzvanými dračími zubami. Rozmiestnenie prekážok bude prispôsobené terénu s využitím aj prírodných daností – močiarov alebo lesov.

Tento krok je súčasťou úsilia o vytvorenie obrannej línie, ktorou pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva zabezpečia svoje hranice s Ruskom a jeho blízkym spojencom Bieloruskom pred prípadnými útokmi. Príslušnú dohodu uzavreli ministri obrany týchto troch susedných krajín v polovici januára. Obranná línia, s ktorou počítajú aj obranné plány NATO, sa má rozvíjať koordinovaným spôsobom, každá krajina ju však bude financovať z vlastných rozpočtových zdrojov.

Pobaltské štáty patria medzi najhlasnejších podporovateľov Ukrajiny, ktorá sa už vyše dva roky bráni voči agresii Ruska. Zároveň opakovane upozorňujú na potenciálnu hrozbu pre svoju bezpečnosť zo strany Moskvy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hranice #obrana #Lotyšsko #Pobaltie