Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Američania a Briti začali novú vlnú bombardovania Húsíov v Jemene

Americké a britské ozbrojené sily v sobotu podnikli útoky na 18 cieľov militantných islamistických povstalcov v Jemene, oznámil Pentagon.

26.02.2024 06:00
Yemen Israel Palestinians US letecké útoky Foto: ,
Dym stúpa po leteckých útokoch pod vedením USA na zasiahnuté ciele v Saná, Jemen, nedeľa 25. februára 2024. Údery reagovali na nedávny nárast útokov Iránom podporovanej militantnej skupiny na lode v Červenom mori a Adenskom zálive.
debata

Americké a britské ozbrojené sily v sobotu podnikli útoky na 18 cieľov militantných islamistických povstalcov v Jemene, oznámil Pentagon.

Nálety prišli po týždňoch opakovaných útokov jemenských povstalcov, tzv. húsíov, na lodnú dopravu v Červenom mori. Zamerané boli na sklady zbraní, bezpilotné lietadlá, systémy protivzdušnej obrany, radary a vrtuľník, ktoré sa nachádzali na ôsmych rôznych miestach v Jemene. Spoločná operácia bola podľa Pentagonu vykonaná s podporou viacerých spojeneckých krajín.

Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že povstalci budú naďalej čeliť odvetným opatreniam za ich útoky na lode v Červenom mori a okolitých vodách. „Spojené štáty nebudú váhať prijať opatrenia, ak to bude potrebné, na ochranu životov a voľného toku obchodu na jednej z najdôležitejších námorných trás na svete,“ uviedol Austin vo vyhlásení.

Iránom podporovaní húsíovia útočia na obchodné lode v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Odvtedy podnikli najmenej 57 útokov na obchodné a vojenské lode. V posledných dňoch sa tempo útokov zvýšilo.

Povstalci tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od októbra 2023 prebieha vojna medzi Izraelom a militantmi z Hamasu. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta.

USA okrem útokov na húsíov vedú aj koalíciu štátov, ktorej zámerom je chrániť plavbu lodí v Červenom mori. Washington sa tiež snaží vyvinúť diplomatický a finančný tlak na jemenských povstalcov, pričom ich nedávno znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Jemen #Červené more #húsíovia #Suezký prieplav