Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Američania zničili v Jemene protilietadlovú strelu tesne pred odpálením

Americké sily zneškodnili v Jemene raketu zem-vzduch pripravenú na odpálenie, keď určili, že predstavuje "bezprostrednú hrozbu pre americké lietadlá".

01.02.2024 06:00
231128-A10 thunderbolt Foto:
Americká armáda podľa vlastných slov znižila v Jemene protilietadlovú strelu pripravenú na odpálenie, ktorá bezprostredne ohrozovala americké lietadlá. Na snímke A10-Thunderbolt amerického letectva.
debata

Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) vo vyhlásení nešpecifikovala, aký typ lietadiel bol pri útoku ohrozený a ani miesto incidentu. Išlo však o oblasť Jemenu pod kontrolou húsíov.

Televízia Al-Masirah, ktorú kontrolujú húsíovia, predtým uviedla, že lietadlá USA a Spojeného kráľovstva zaútočili na severné mesto Saada, ale neidentifikovala konkrétny cieľ ani neposkytla informácie o škodách či obetiach.

CENTCOM ďalej informovalo, že ešte predtým sa im podarilo zneškodniť už odpálenú protilodnú strelu. „Iránom podporovaní bojovníci húsíov vypálili jednu protilodnú raketu z oblastí kontrolovaných húsíami v Jemene smerom k Červenému moru. Strelu zostrelila loď USS Gravely (DDG 107). Neboli hlásené žiadne zranenia ani škody,“ uviedlo Centrálmne velenie ozbrojených síl USA.

Jemenskí povstalci začali útočiť na lode v Červenom mori v novembri, pričom sa zameriavajú na lode spájané s Izraelom. Útočia na ne ako znak solidarity s Palestínčanmi počas vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Spojené štáty reagovali odvetnými údermi proti húsíom, z ktorých niektoré podnikli aj v spolupráci s Britániou. Ich cieľom bolo obmedziť schopnosť húsíov útočiť na lode a nie odvracanie hrozieb voči lietadlám.

Americká armáda podnikla aj útoky proti húsíjskym raketám predstavujúcim bezprostrednú hrozbu pre lode. To podľa AFP naznačuje rozsiahle spravodajské úsilie podnikané na území povstalcov, pri ktorom sú zrejme využívané aj lietadlá.

Okrem vojenského tlaku sa Washington snaží na húsíov vyvíjať aj diplomatický a finančný tlak. Spojené štáty preto jemenských povstalcov opätovne zaradili na globálny zoznam teroristických organizácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Jemen #Červené more #húsíovia #USS Dwight D. Eisenhower