Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Exministra obrany Bosny a Hercegoviny budú stíhať pre vojnové zločiny

Bývalý minister vnútra a obrany Bosny a Hercegoviny Selmo Cikotić (59) nemá dobré obdobie. V decembri 2023 ho odsúdili na tri roky väzenie za machinácie pri predaji zbraní a teraz mu hrozí oveľa tvrdší trest. Podľa sarajevského súdu sa totiž pred 30 rokmi podieľal na vojnových zločinoch a masovej vražde Chorvátov. Neurobil nič, aby im ako veliteľ zabránil.

19.01.2024 12:44
Selmo Cikotić exminister obrany a vnútra Bosny... Foto:
Selmo Cikotić bývalý minister vnútra (2020-2023) a obrany (2007-2012) Bosny a Hercegoviny
debata

Kto nič nerobí, nič nepokazí podľa súdu Bosny a Hercegoviny neplatí, ak ste vojenský voliteľ. Súd v Sarajeve totiž konštatoval, že Salmo Cikotić v roku 1993 ako brigádny veliteľ „v rámci svojich kompetencií neurobil všetko pre to, aby predmetným zločinom zabránil“.

Obvinenie súdu spája Cikotića s vraždou 23 až 26 etnických Chorvátov, ku ktorej došlo v júli roku 1993 neďaleko mesta Bugojno v strednej časti Bosny. Cikotić tom čase velil niekoľkým brigádam tvoreným najmä bosnianskymi moslimami.

Podľa súdnych dokumentov boli chorvátski zajatci najskôr podrobení mučeniu a potom popravení príslušníkmi vojenskej polície. Cikotič je obvinený aj z toho, že umožnil využívanie týchto zajatcov na nútené práce.

Vzorná kariéra plná zakopnutí

Cikotić sa narodil v Čiernej Hore a vojenskú akadémiu so zameraním na protivzdušnú obranu (PVO) absolvoval v Belegrade. Následne slúžil v Zadare, no po vypuknutí Bosnianskej vojny odišiel z Ľudovej armády Juhoslávie a pripojil sa k bosnianskej armáde. Po krátkom čase sa stal veliteľom operačnej skupiny „Západ“ a náčelník štábu 7. zboru bosnianskej armády. Najvyššiu hodnosť dosiahol „brigadír“, čo je slovenská obdoba plukovníka g.št. – tesne pod generálom.

Po službe v juhoslovanskej a následne bosnianskej armáde zastával Cikotić množstvo vysokých úradov, napríklad pôsobil ako vojenský atašé na veľvyslanectve Bosny vo Washingtone.

V rokoch 2007 až 2012 bol bosnianskym ministrom obrany, následne bol poradcm prezidenta Bakira Izetbegovića a ako profesor prednášal na univerzite v Sarajeve politické vedy. Od júla 2020 do januára 2023 pôsobil ako minister vnútra.

Následne bol obvinený z machnácií pri verejnom obstrávaní a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Vlani v decembri bol Selmo Cikotič (59) odsúdený na tri roky väzenia za účasť na podvodoch súvisiacich s predajom zbraní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #vojna #Chorvátsko #Bosna a Hercegovina #vojnové zločiny