Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Húsíjovia raketami a tromi člnmi zaútočili na ruský tanker

Už ani Rusi, ktorí drukujú Húsíjom nemajú istotu, že im v Červenom mori nič nehrozí. Jemenská vládna junta totiž raketami a výsadkovými člnmi zaútočila na tanker s ruskou ropou. Po incidente ihneď aj tie posledné lodiarske spoločnosti otočili svoje lode na obchádzkovú trasu okolo Afriky.

13.01.2024 14:29
Červené more Suezský kanál tanker Foto:
Po poslednom útoku na tanker s ruskou ropu už všetky lodiarske spoločnosti otočili kormidlom a lode poslali na dva týždne dlhšiu plavbu okolo Afriky.
debata

Chceli sa pomstiť Amerike a takmer zmasakrovali loď jedného zo svojich celkovo dvoch spojencov – konkrétne Ruska. Podľa britskej bezpečnostnej spoločnosti Ambrey, ktorá funguje ako námorná SBS pre lodných prepravcov, to pritom nie je prvý krát. „Toto bol už druhý tanker s ruskou ropu, na ktorý sa Húsíovia omylom zamerali," uvádza spoločnosť Ambrey.

Organizácia United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), ktorá reportuje a varuje posádky pred nebezpečenstvom, upozornila na hlásenie o vypálení rakety 90 námorných míľ juhovýchodne od jemenského prístavného mesta Aden. „Kapitán nahlásil, že raketa dopadla do vody vo vzdialenosti 400 – 500 metrov a stíhali ju tri malé plavidlá,“ uvádza v reporte UKMTO.

Militanti prehrávajú 0:28

Iránom podporovaní jemenskí militanti kontrolujú západnú časť Jemenu a od 19. novembra odpaľujú jednorazové drony iránskej výroby ale i balistické rakety na obchodné lode v Červenom mori a Adenskom zálive.

Podľa nich je to protest proti vojenským operáciám Izraela v Gaze a tvrdia, že sa zameriavajú výlučne na lode spojené s Izraelom a iným lodiam nehrozí nebezpečenstvo. Akurát, že z 28 napadnutých alebo unesených lodí, ani jedna nebola akokoľvek spojená s Izraelom.

V odpovedi na rastúce útoky na obchodné lode Spojené štáty a Veľká Británia uskutočnili v noci nadnes nálety zo vzduchu a z mora na vojenské ciele húsíov v Jemene. Rusko, spojenec Iránu a partner kľúčových arabských mocností, údery odsúdilo a vyzvalo na urýchlené zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. „Tanker plaviaci sa pod panamskou vlajkou spozoroval tri rýchle člny pri tranzite východným smerom cez medzinárodný tranzitný koridor,“ uvádza sa v správe Ambrey.

Podľa námornej SBS Ambrey išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o ďalší jemenský omyl v rade. Jemenskí militanti mali zrejme staré informácie o tom, že tanker je okľukou spojený s Veľkou Britániou. „Táto informácia je stará päť mesiacov, ale vo verejne dostupnej námornej databáze je loď stále spojená so Spojeným kráľovstvom, hoci v realite je to inak,“ uvádza sa v správe bezpečnostnej firmy z incidentu na tanker s ruskou ropou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Jemen #tanker #Červené more #húsíovia #Adenský záliv #konflit