Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Jemenskí extrémisti tvrdia, že neohrozovali lode, ale v útokoch na ne budú pokračovať

Jemenskí extrémisti sú po nočných náletoch na ich základne americkým a britským letectvom otrasení a asi aj dezorientovaní. Ich vyhlásenia nedávajú zmysel. V piatok 12.1. po zničení raketovej základne vyhlásili, že útok USA bol barbarským teroristickým činom, lebo lode v Červenom mori neboli nijako ohrozené ale keďže utrpeli iba škrabance, tak v útokoch a únosoch obchodných lodí budú pokračovať.

12.01.2024 14:00
Utok RAF Jemen bomba Foto:
Záber z útoku britského letectva v Jemene na raketovú základňu extrémistov odkiaľ odpaľovali iránske strely na lode v Červenom mori.
debata

Húsíjskí povstalci v Jemene budú aj napriek nočným náletom Spojených štátov a Spojeného kráľovstva naďalej pokračovať v útokoch na lode mieriace do Izraela. V piatok to uviedol hovorca povstalcov Muhammad Abdulsalám.

Neexistuje absolútne žiadne opodstatnenie tejto agresie voči Jemenu, pretože nič neohrozovalo medzinárodnú plavbu v Červenom a Arabskom mori.
Muhammad Abdulsalám, hovorca vojenskej vlády Jemenu

"Potvrdzujeme, že neexistuje absolútne žiadne opodstatnenie tejto agresie voči Jemenu, pretože nič neohrozovalo medzinárodnú plavbu v Červenom a Arabskom mori, vyhlásil na Twitteri/X hovorca povstalcov Muhammad Abdulsalám a ďalej dodal, že útoky boli a naďalej aj budú zamerané na izraelské lode alebo na lode mieriace do prístavov okupovanej Palestíny.

Z 27 napadnutých lodí žiadna nebola izreelská

K 11. januáru bolo zaznamenaných 27 incidentov na lode plaviace sa Červeným morom a Suezským kanálom. Viaceré zasiahli iránske dronz Šahíd 136, jednu lod s posádkou Jemenskí extrémiísti uniesli a žiadali výkupné a na zatiaľ poslednú salvu na obchodné lode v utorok 9.1. poučili balistické protilietadlové rakety pravdepodobne tiež iránskej výroby.

Ani jedna z napadnutých lodí nespĺňala izraelskú podmienku, ktorú si stanovili samotní Húsíjovia. Ani jedna loď nepatrila Izraelu, alebo izraelskej súkromnej firme, ani jedna nesmerovala do Izraela, či do pásma Gazy. Rakety a drony jemenských militantov za dva mesiace trafili všetko možné, len nie to, čo chceli.

Lodiam nič nehrozí, preto sa plavia okolo Afriky?

Práve dnes ohlásila automobilka Volvo, že v belgickom závode musí prerušiť výrobu práve pre meškajúce dodávky dielov vyrobených v Ázii. Všetky významné lodiarske spoločnosti totiž pre útoky na ich lode v Červenom mori presmerovali svoje plavidlá smerom okolo Afriky, čo je o 10 až 14 dní dlhšia trasa.

zväčšiť Berlínska fabrika Gigafactory americkej... Foto: SITA/AP, Patrick Pleul
Závod na výrobu batérii TESLA v nemeckom Berlíne Berlínska fabrika Gigafactory americkej automobilky Tesla na dva týždne prerušuje výrobu pre chýbajúce diely. Doprava z Ázie mešká pre ostreľovanie lodí v Červenom mori.

Druhou automobilkou, ktorá dnes oznámila minimálne dvojtýždennú odstávku továrne v Berlíne je americká Tesla.

Až teraz budeme zlí

„Naša krajina sa stala cieľom masívneho agresívneho útoku amerických a britských lodí, ponoriek a vojenských lietadiel. Amerika a Británia sa musia pripraviť na to, že za túto nehanebnú agresiu zaplatia vysokú cenu a budú znášať jej strašné následky,“ vyhlásil podľa televízie al-Masirah húsíjský námestník ministra zahraničných vecí Hussein al-Ezzi.

Chránime našich občanov

Americký prezident Joe Biden označil nálety USA a Spojeného kráľovstva za obrannú akciu a dodal, že v prípade potreby „bez váhania“ nariadi ďalšie vojenské akcie.

Medzi vojenské ciele náletov patrili logistické uzly, systémy protivzdušnej obrany a miesta skladovania a odpaľovania zbraní. Britské ministerstvo obrany poskytlo viac detailov, ale aj bojové zábery.

„Štyri lietadlá RAF Typhoon FGR4 s podporou tankovacieho lietadla Voyager použili navádzané bomby Paveway IV na presné údery na dve z týchto húsíjských zariadení. Jedným z nich bolo zariadenie v Bani na severozápade Jemenu, ktoré sa používalo na vypúšťanie útočných bezpilotných lietadiel,“ uvádza v stonovisku britské ministerstvo.

Druhým miestom, ktoré britské lietadlá zasiahli, bolo letisko v Abbs. „Spravodajské informácie ukázali, že sa využívalo na vypúšťanie riadených striel aj bezpilotných lietadiel nad Červeným morom. Naše lietadlá identifikovali a zasiahli niekoľko kľúčových cieľov na letisku,“ uzavrelo bristké ministerstvo.

Nálety boli prvými odvetnými údermi proti jemenským povstalcom húsíom, ktorí od novembra útočia raketami a dronmi na lodnú dopravu v Červenom mori.

Húsíovia kontrolujú väčšinu územia Jemenu a útočia na lode údajne so solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy počas vojny Izraela s militantným hnutím Hamas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #konflikt #Jemen #RAF #Červené more #húsíovia