Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Ukrajinský Boeing horel už vysoko vo vzduchu

Iránska štátom riadená tlačová agentúra ISNA zverejnila video pádu ukrajinského Boeingu 737. Je na ňom vidieť, že lietadlo horelo ešte vo vzduchu.

08.01.2020 17:32
DN -...
VIDEO: Ukrajinský Boeing horel už vysoko vo vzduchu
debata

Pri nehode Boeingu ukrajinských aerolínii zomrelo všetkých 176 ľudí na palube. Pôvodne aj ukrajinská vláda hovorila o technických poruche, no nakoniec toto svoje vyhlásenie stiahla a už nevylúčila aj inú príčinu, teda napríklad aj teroristický útok.

Lietadlo pritom iba v pondelok prešlo pravidelnou technickou kontrolou.

Lietadlo prestalo posielať údaje asi päť minút po vzlete vo výške zhruba 2 400 metrov. Posádka pozemnému riadeniu letov nehlásila žiadne problémy. To by mohlo naznačovať katastrofickú udalosť na palube lietadla.

Dvaja nenastúpili

Na let na linke PS752 z Teheránu do Kyjeva sa zaregistrovalo 169 cestujúcich, ale dvaja z nich do lietadla nenastúpili. Na brífingu v Kyjeve o tom v stredu informoval tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. Dodal, že mená týchto cestujúcich a ďalšie okolnosti sa objasňujú.

Čierne skrinky Boeingu ani USA nedajú

Iránska vláda ohlásila, že na mieste nehody našli obe čierne skrinky, no určite ich neodovzajú na ďalšie skúmaniu americkej spoločnosti Boeing. Obvykle totiž pri haváriách s vyšetrovateľmi úzko spolupracuje aj výrobca havarovaného lietadla. V tomto prípade je veľkou prekážkou napätie medzi USA a Iránom po zabití iránskeho generála Kasséma Sulejmániho. Irán však nevylúčil spoluprácu s Ukrajinou.

Letecké spoločnosti sa vyhýbajú Iránu a Iraku

Kvôli napätiu medzi Iránom a USA lety aerolinky dočasne pozastavujú lety v oblasti Blízkeho východu. „Ako preventívne opatrenie a v súvislosti so správami o prebiehajúcich leteckých útokoch sa spoločnosť Air France rozhodla až do odvolania pozastaviť všetky lety cez iránsky a iracký vzdušný priestor,“ povedal pre AFP hovorca Air France.

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách rakety na dve základne v provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Boli odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generála americkou armádou.

Krátko po útokoch vydal americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) nariadenie, ktorým zakázal všetkým dopravcom registrovaným v USA prelety ponad Irak, Irán a Perzský záliv. Ako pripomenula agentúra AFP, tento letecký koridor je dôležitým pre spojenie medzi Európou a Áziou, lety sa však dajú presmerovať.

Podobné rozhodnutie podľa agentúry Interfax vydala aj ruská Federálna agentúra leteckej dopravy (Rosaviacija). Ruským spoločnostiam odporúča nelietať nad Iránom, Irakom a Perzským a Ománskym zálivom.

Holandská letecká spoločnosť KLM pre AFP uviedla: „Až do ďalšieho oznámenia KLM nelieta cez iránsky ani iracký vzdušný priestor. Všetky lety do destinácií v juhovýchodnej Ázii a ďalších destinácií na Blízkom východe sa budú uskutočňovať alternatívnymi trasami“.

Nemecká Lufthasa zrušila denný let do iránskej metropoly Teherán, okrem toho taktiež až do odvolania pozastavila prelety cez iránsky a iracký vzdušný priestor. Nevypraví ani linku do irackého Arbílu, ktorá premáva dvakrát týždenne.

Nízkonákladová letecká spoločnosť Flydubai, ktorej majiteľom sú aerolínie Spojených arabských emirátov (SAE) Emirates Airline, zrušila lety do Bagdadu; ako dôvod uviedla „prevádzkové dôvody“.

Linka austrálskych aerolínii Qantas z Londýna do Perthu bude presmerovaná. „Až do odvolania prispôsobujeme letové trasy cez Blízky východ, aby sme sa vyhli vzdušnému priestoru Iraku a Iránu,“ uviedol hovorca Qantasu.

Lety od oblasti iránskeho vzdušného priestoru odklonili aj letecké Singapore Airlines a Malaysia Airlines.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Ukrajina #zostrelenie lietadla