Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Izrael zabil teroristického lídra pri leteckých útokoch v Gaze.

Baha Abu al-Ata bol jedným z lídrov teroristickej organizácie zvanej Palestínsky Islamský Džihád v skratke PIJ. Toto hnutie je jedným z najsilnejších militantných organizácií v Pásme Gazy.

12.11.2019 21:40
DN - Abu Al Ata Foto:
Izrael zabil teroristického lídra pri leteckých útokoch v Gaze.
debata

Abu al-Ata zomrel spolu so svojou ženou, keď rakety z izraelských stíhačiek zasiahli ich dom. Smrť lídra potvrdil samotný PIJ, letecký útok zanechal tiež niekoľko zranených, medzi ktorými boli údajne aj al-Atove štyri deti.

Premiér Izraelu Benjamín Netanyahu označil Abu al-Atu za „Arci-teroristu,“ rovnako tak ho označil za „hlavného podnecovateľa terorizmu v Pásme Gazy.“

Podľa vyjadrenia izraelského ministerstva zahraničných vecí Abu al-Ata bol strojcom doterajších útokov na Izrael z pásma Gazy, no pripraval aj ďalšie ataky. „al-Ata cvičil teroristické skupiny, odstreľovačov, ale učil teroristov ako vyučívať drony, či odpaľovať rakety z rôznych vzdialeností,“ uvádza rezort diplomacie vo svojom komuniké.

Organizácia PIJ ako odplatu za smrť svojho lídra vystrelila podľa BBC na Izrael minimálne 150 rakiet. Niektoré z pásmy Gazy dopadli priamo na diaľnicu, ako vidieť vo zverejnenom videu.

Doteraz bolo zranených asi 17 Izraelčanov. Izrael pritom nezaútočil iba na dom al-Atu, ale išiel aj za hranice svojej krajiny. Letecky zaútočil na dom v Sýrii v Damašku, kde sa mal údajne nachádzať ďalší palestínsky terorista Akram al-Ajouri. Podľa sýrskej spravodajskej agentúry, ktorá sa odvolala na zdroj z PIJ al-Ajouri nie je zranený, no pri útoku mal zomrieť jeho syn.

Európska únia už vyzvala obe strany, aby prestali útočiť najmä na civilné obyvateľstvo. 12

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Izrael #Gaza #IDF