Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Poľský sudca utiekol do Bieloruska. Doma ho stíhajú aj pre špionáž

Poľská prokuratúra začala stíhať sudcu pre špionáž sudcu, ktorý utiekol do susedného Bieloruska a údajne tam požiadal o azyl.

06.05.2024 21:18
Sudca Tomasz Szmydt Foto:
Poľský sudca vojenského súdu Tomasz Szmydt, ktorý je doma stíhaný pre špionáž utiekol do Bieloruska, kde požiadal o politický azyl. Na snímke počas tlačovej konferencie v Bielorusku 6. mája 2024.
debata (1)

Prokuratúra to oznámila na sociálnej sieti X. Zároveň spomenula paragraf o špionáži, podľa ktorého mu hrozí najmenej osem rokov väzenia. Bielorusko, ktoré je spojencom Ruska, v pondelok oznámilo, že poľský sudca Tomasz Szmydt prekročil hranice z Poľska. Vzťahy oboch susedných krajín sú dlhodobo napäté.

Sudca na úteku: Lukašenko je dobrý prezident

Bieloruská štátna agentúra Belta neskôr uviedla, že Szmydt požiadal bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o azyl. „Je to protest proti politike Poľska voči Bielorusku a Rusku,“ uviedol Szmydt na tlačovej konferencii v Bielorusku. Kde okrem iného bývalý vojenský sudca označil Alexandra Lukašenka „za dobrého prezidenta“ a čítankovo pochválil Bielorusov sťa z učebnice ruskej propagandy:

„Sila Bielorusov spočíva predovšetkým v tradíciách, ktoré ste si zachovali a chránili. Bielorusi sú veľmi pracovitý a veľmi organizovaný národ s dobrým potenciálom. A máte veľmi dobrého prezidenta,“ uviedol poľský sudca na tlačovej konferencii podľa bieloruskej agentúry Belta.

Sudca Szmydt má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS). Tá vlani zvíťazila v parlamentných voľbách, ale nedokázala vytvoriť vládu a prišlo o moc. Novú vládu vytvorila súčasná proeurópska koalícia Donalda Tuska.

„Návrat do Poľska by znamenal zadržanie vo vykonštruovanom prípade o špionáži,“ vyhlásil Szmydt vo videu, ktoré zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.

Poland Spyware Pegasus NSO group Čítajte viac V Poľsku vláda tajne špehovala viac ako 500 ľudí cez ich mobily

Poľská tajná služva ABW v samostatnom vyhlásení uviedla, že preveruje „rozsah tajných informácií, ku ktorým mal tento sudca prístup“.

Mnohí poľskí predstavitelia neskrývali prekvapenie zo Szmydtovho konania. „Som úprimne v šoku… Aj predtým sme mali zradcu. Myslím, že je to podobný prípad,“ reagoval poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Odkazoval na poľského vojaka Emila Czeczka, ktorý do Bieloruska utiekol v roku 2021. V marci 2022 bieloruské úrady oznámili, že ho našli mŕtveho. V Poľsku Czeczka obvinili z dezercie a poľské ministerstvo obrany poukázalo na to, že problémy so zákonom mal aj pred útekom do Bieloruska.

genpor. Jaroslaw Gromadziński Čítajte viac Poľsko bleskovo stiahlo svojho generála z velenia EUROCORPS. Môže to svedčiť o špionáži

Vzťahy medzi Poľskom a Bieloruskom sú napäté už niekoľko rokov pre politický útlak v Bielorusku a migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach. Ich vzťahy ešte viac ochladli po tom, čo Lukašenko podporil inváziu Ruska na Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vyšetrovanie #sudca #špionáž #Donald Tusk #bielorusko #politický azyl