Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Dánsko sa bojí nových teroristických útokov na svojom území

Hrozba terorizmu v Dánsku vzrástla v dôsledku vojny Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas. Uviedla to vo štvrtok dánska bezpečnostná a spravodajská služba PET.

22.03.2024 15:02
Dánsko Foto: ,
Dánska tajná služba zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi.
debata

„Celkovo hodnotíme, že teroristická hrozba proti Dánsku rámci súčasnej úrovne vzrástla,“ uviedla PET vo vyhlásení, pričom stanovila celkovú úroveň hrozby na stupeň štyri z piatich.

Konflikt medzi Izraelom a niekoľkými militantnými skupinami znepokojuje mnohých vrátane Dánska," uviedla PET vo vyhlásení.

„Tento konflikt zahŕňa aj značný potenciál pre radikalizáciu a mobilizáciu, čo by mohlo potencionálne vyvolať spontánnu alebo plánovanú reakciu aktérov v Dánsku, vrátane teroristického útoku,“ uvádza PET. Dánsko je podľa tohto zdroja opäť vnímané ako „prioritný cieľ“ teroristických či­nov.

Aktivisti vystupujúci proti islamu zničili vlani v Dánsku a susednom Švédsku niekoľko výtlačkov koránu. V mene slobody prejavu v oboch veľmi liberálnych krajinách neprotirečila zákonu ani takáto ostrá kritika náboženstva.

Takýto postup však rozhneval niekoľko moslimských krajín. V Iraku sa vlani v júli pokúsili tisíce demonštrantov dostať k dánskemu veľvyslanectvu v stráženej Zelenej zóne Bagdadu.

Dánsko vlani v decembri schválilo zákon, v dôsledku ktorého sa stalo pálenie koránu na verejných miestach nezákonné. Kodaň sa takto snaží zmierniť napätie.

Švédsko zvýšilo úroveň teroristickej hrozby na druhý stupeň. Uviedlo tiež, že po pálení koránu a iných činoch proti moslimskej posvätnej knihe, v dôsledku ktorých sa začali džihádisti vyhrážať, už odrazilo útoky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Dánsko #Švédsko