Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Americký pilot sa nakoniec priznal, že skrz hru Minecraft zverejňoval tajné plány ukrajinskej armády

Iba 22 ročný pilot Jack Teixeira dostal 16 rokov väzenia. Priznaním sa a dohodou o vine a treste sa vyhol možnému doživotiu za špionáž.

04.03.2024 23:59
Jack Teixeira Foto:
Podozrivý z úniku tajných amerických dokumentov Jack Teixeira na nedatovanej snímke.
debata

Americký vojenský pilot Jack Teixeira sa v pondelok na federálnom súde v USA priznal k úmyselnému zverejnenia informácií o národnej bezpečnosti z prísne tajných dokumentov Pentagónu. Na základe dohody súhlasil s viac než 16-ročným trestom odňatia slobody výmenou za to, že prokuratúra stiahne závažnejšie obvinenia zo špionáže.

Súdna skica, ktorá zobrazuje amerického... Foto: SITA/AP, Margaret Small
Jack Teixeira Súdna skica, ktorá zobrazuje amerického gardistu Jacka Teixeiru na americkom okresnom súde v Bostone, 14. apríla 2023.

Teixeira sa priznal v šiestich bodoch obžaloby. Okrem odpykania si väzenského trestu musí zaplatiť aj pokutu vo výške 50.000 dolárov. Spravodajským službám má tiež pomôcť zistiť dosah ním prezradených informácií.

Špecialistu na IT z Národnej leteckej gardy štátu Massachusetts v apríli zatkli za údajné zorganizovanie najväčšieho úniku tajných dokumentov USA za posledných desať rokov. Niektoré sa týkali aj vojny na Ukrajine. Ak by bol obvinený podľa zákona o špionáži, mohol dostať doživotie.

Teixeira zverejnil tajné dokumenty v súkromnej diskusnej skupine na sociálnej platforme Discord zameranej na hru Minecraft. Dokumenty, ktoré sa rýchlo rozšírili po internete, poukazovali na obavy USA o vojenskú spôsobilosť Ukrajiny proti invázii ruských síl a okrem iných citlivých informácií odhalili, že Washington špehoval generálneho tajomníka OSN Javiera Guitteressa, lebo bol až podozrivo príliš mäkký na Rusko po invázii na Ukrajinu. Podľa zverejnených dokumentov americké tajné služby pre istotu špehovali aj spojenecký Izrael a tiež Južnú Kóreu.

ukrajina Čítajte viac Čína súhlasila, že bude Rusku tajne posielať zbrane, ukazujú uniknuté dokumenty

V máji 2023 ho sudca umiestnil do väzby, pretože prokuratúra vyjadrila obavy, že na slobode by mohol predstavovať riziko pre americkú národnú bezpečnosť. Podľa prokuratúry mohol mať naďalej prístup k tajným dokumentom a cudzie „nepriateľské“ režimy by mu mohli pomôcť utiecť z USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #CIA #tajné dokumenty #Jack Teixeira #Pentagon leaks