Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Americký veľvyslanec v Bolívii sa priznal k špionáži pre Kubu

Manuel Rocha (73) sa nerozvážne sám prezradil agentovi FBI. Na súde plánuje uzvrieť dohodu o vine a treste. Rochu zatkli v decembri 2023 po tajnej operácii Federálneho úradu pre vyšetrovanie.

01.03.2024 11:34
Former Ambassador Arrested Manuel Rocha
Na snímke ministerstva spravodlivosti, ktorá ja súčasťou obžaloby, Manuel Rocha počas stretnutia s tajným agentom FBI, kde sa priznáva, že pracoval pre kubánsku vládu celé desaťročia.
debata

Bývalý americký veľvyslanec v Bolívii Manuel Rocha vo štvrtok uviedol, že sa na súde prizná, že bol tajným agentom Kuby desiatky rokov.

Rocha povedal sudkyni na predpojednávacom stretnutí, že sa prizná k obvineniam zo sprisahania s cieľom pôsobiť ako agent zahraničnej vlády, za ktoré mu hrozí niekoľko rokov väzenia. Pred dvoma týždňami pritom vznesené obvinenia poprel. Súdne pojednávanie, na ktorom sa má Rocha priznať stanovili na 12. apríla.

zväčšiť Manuel Rocha sedí vo svojej kancelárii v... Foto: SITA/AP, Raul Rubiera
Former Ambassador Arrested Manuel Rocha Manuel Rocha sedí vo svojej kancelárii v spoločnosti Steel Hector & Davis v Miami v januári 2003, keď nastúpil do firmy, aby pomohol otvoriť dvere v Latinskej Amerike. Vo štvrtok 29. februára 2024 73-ročný Rocha pred sudcom povedal, že sa priznáva k federálnym obvineniam zo sprisahania s cieľom pôsobiť ako agent cudzej vlády, čo sú obvinenia, ktoré ho môžu dostať za mreže na niekoľko rokov.
Priznaním Rochu príde k nečakane rýchlemu vyriešeniu prípadu, ktorý prokuratúra označila za jednu z najbezočivejších zrád v dejinách americkej zahraničnej služby, píše AP.

Rocha sa podľa prokuratúry zapájal do „tajnej aktivity“ v prospech Kuby prinajmenšom od roku 1981 – teda odvtedy, čo sa pripojil k americkej zahraničnej službe. Rocha sa mal podľa prokuratúry stretávať s agentami kubánskej spravodajskej služby a poskytovať nepravdivé informácie o svojich kontaktoch americkej vláde.

Americké federálne úrady zverejnili len málo detailov o tom, čo presne Rocha robil v snahe pomôcť Kube, kým pracoval pre americké ministerstvo zahraničných vecí alebo počas svojej neskoršej kariéry, keď bol napríklad špeciálnym poradcom veliteľa južného veliteľstva americkej armády.

Prípad sa do značnej miery operia najmä o vlastné priznania Rocha. Bývalý diplomat sa mal totiž podľa prokuratúry priznať k tejto činnosti počas uplynulého roka agentovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) pracujúcemu v utajení, ktorý vystupoval ako agent kubánskej spravodajskej služby menom Miguel.

V žalobe sa uvádza, že Rocha chválil zosnulého kubánskeho lídra Fidela Castra, Spojené štáty vykresľoval ako „nepriateľa“ a chvastal sa svojou vyše 40-ročnou službou v úlohe kubánskeho špióna v kruhom americkej zahraničnej služby.

Rocha sa narodil v Kolumbii, no v mladom veku sa presťahoval do USA, kde vyštudoval Harvard a Georgetown University a v roku 1978 získal americké občianstvo. Od roku 2014 získal vďaka sobášu aj občianstvo Dominikánskej republiky a práve s dominikánskym pasom cestoval na Kubu, aby sa vyhol sledovaniu americkými tajnými službami.

Rocha pracoval na americkom ministerstve zahraničných vecí. V rokoch 2000 až 2002 bol veľvyslancom v Bolívii. Predtým bol zástupcom amerického veľvyslanca v Argentíne a Taliansku. FBI ho zadržala vlani v decembri, pričom vo svojej špionážnej aktivite mal pokračovať až do svojho zadržania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #špionáž #Kuba #Manuel Rocha