Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

V Španielsku zastrelili mladého pilota, čo zbehol s rodinou a vrtuľníkom na Ukrajinu

Maxim Kuzminov (28) zomrel krátko po tom, čo na Valentína pozval svoju priateľku do svojho nového domova v Španielsku. Dvaja muži do naho v garáži pri nastupovaní do auta vypálili šesť rán.

20.02.2024 14:15
Maxim-Kuzminov-vrazda-spanielsko Foto:
Ruského pilota Maxima Kuzminova zastrelili dvaja muži šiestimi ranami do hrude pri nastupovaní do auta v garáži v španielskom meste Alicante 13. februára 2024. Pravú totožnosť obete potvrdili úrady až o týždeň neskôr.
debata

Svedok ich videl z miesta činu v bielom aute, ktoré španielska polícia našla vyhorené za mestom. Pilotovu smrť potvrdila ukrajinská rozviedka GUR.

zväčšiť Ruského pilota Maxima Kuzminova zastrelili... Foto: La Información Alicante
vyhorene auto kuzminov Ruského pilota Maxima Kuzminova zastrelili dvaja muži šiestimi ranami do hrude pri nastupovaní do auta v garáži v španielskom meste Alicante 13. februára 2024. Pravú totožnosť obete potvrdili úrady až o týždeň neskôr.

Mladý vojenský pilot v auguste 2023 preletel vrtuľníkom Mi-8 z Ruska na Ukrajinu a na dohodnutom mieste s ukrajinskou tajnou službou GRU pristál a stroj odovzdal ukrajinskej armáde. Súčasťou dohody bolo, že ukrajinská strana najprv dostane do bezpečia Kuzminovu mamu, jeho priateľku a ich deväťmesačnú dcéru.

Až keď boli v bezpečí v Litve, tak Kuzminov počas zásobovacieho letu blízko ukrajinských hraníc stočil vrtuľník skrz hranicu. Za odovzdanie funkčného vojenského vrtuľníka získal sľubovanú odmenu pol milióna eur a spolu s rodinou dostal ponuku na ukrajinské občianstvo.

Nepovšimnutá smrť v garáži

„Môžem potvrdiť skutočnosť, že zomrel,“ potvrdil v pondelok večer hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov. Kuzminova pritom zastrelili v španielskom Alicante už pred týždňom 13. februára 2024.

Španielska polícia sprvoti identifikovala zastrelenú obeť ako 33-ročného občana Ukrajiny. Správa o vražde ruského pilota tak ostala dlho nepovšimnutá iba ako bežná policajná „zvodka“ v krimi rubrike na zadných stranách miestnych novín.

Je viac ako pravdepodobné, že 28 ročný Kuzminov po úspešnom odovzdaní vrtuľníka Ukrajine, okrem sľubovaného pol milióna eur, získal aj novú identitu. Španielska polícia pri pôvodnom stanovisku o zastrelenom Ukrajincovi zrejme ani netušila o koho v skutočnosti ide, keďže vychádzala z dokumentov, ktoré u nebohého našla. Zistiť to mohli až pri kontaktovaní ukrajinského konzulátu a overení dokladov o niekoľko dní neskôr.

Našli ho cez ženu, ktorú pozval na Valentína?

„Rozhodol sa odísť do Španielska namiesto toho, aby zostal tu na Ukrajine,“ povedal zdroj z ukrajinskej vojenskej rozviedky pre spravodajský portál Ukrajinská Pravda. „Všetko, čo vieme je, že pozval na návštevu svoju priateľku a teraz je mŕtvy,“ dodal príslušník tajnej služby pod podmienkou anonymity.

Podmienkou úteku na Ukrajinu bolo, že ukrajinská tajná služba sa postará o bezpečnosť jeho mamy, priateľky a ich deväťmesačnej dcéry. Po úspešnej operácii Sýkorka šéf ukrajinskej tajnej služby Sergej Budanov potvrdil, že pilotova rodina je v bezpečí na Ukrajine.

Kuzminova zastrelili večer pred Valentínom a práve krátko predtým pozval svoju priateľku do svojho nového azylu v Španielsku. Je tak možné, že ruská tajná služba sa práve cez priateľku dozvedela, kde sa ruský pilot nachádza a okamžite vyslali na miesto vraždiace duo, ktoré videl sused prichádzajúci do garáže v čase vraždy.

Rozkaz znel jasne: Kuzminov musí zomrieť

Keď o smrti „zradcu“ dlho nik neinformoval, tak správu o smrti ruského pilota pustil do sveta ruský propagačný pamflet vychádzajúci v taliančine Il Corrispondente s titulkom „Zradcovia nežijú dlho.“

O kvalite a hodnovernosti tejto ruskej propagandistickej stránky hovorí už len článok o rozhovore amerického dezinformátora Tuckera Carlosona s ruským prezidentom Vladimirom Putinom s názvom „Rozhovor storočia“. Rozhovor storočia, s ktorým podľa vlastných slov nebol spokojný ani samotný ruský prezident Putin.

zväčšiť Ruský propagandistický pamfet vychádzajúci v... Foto: Screenshot Defence News
Il corespondente zradcovia Ruský propagandistický pamfet vychádzajúci v taiančine písal o vražde Kuzminova medzi prvými. O kvalite hodnovernosti portálu hovorí aj titulok "Rozhovor storočia" o interview amerického dezinformátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. (texty sú strojový preklad z taliančiny)

Ruská agentúra RIA Novosti citovala šéfa ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergeja Nariškina, ktorý iba niekoľko dní pred vraždou nazval Kuzminova „zradcom“ a „morálnou mŕtvolou od chvíle, keď naplánoval svoj špinavý a hrozný zločin“.

V Rusku bol Kuzminov odsúdený v neprítomnosti z vlastizrady a trest smrti. Televízia Rossija-1 už pred niekoľkými mesiacmi informovala, že ruská vojenská rozviedka GRU dostala príkaz zlikvidovať Kuzminova a že jeho poprava je len „otázkou času“.

Vražda prebehlíkov je notoricky známa praktika ruských tajných služieb už od zbitia Maxima Trotského v Mexiku na príkaz Josifa Stalina v roku 1940. V posledných rokoch sa dvojica agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU pokúsila zabiť dvojitého agenta a ďalšieho ruského zradcu Andreja Škripaľa novičokom v Anglickom meste Salisbury.

Kuzminov: Utiekol som, lebo som nechcel zabíjať

Vo videu, ktoré zverejnila ukrajinská vláda po úspešnej operácii Sýkorka Kuzminov hovorí, že nikdy nechcel zabíjať ľudí. Do armády išiel ako dopravný pilot. Hndeď ako ho prevelili z Vladivostoku na frontovú líniu, tak sa rozhodol zbehnúť na ukrajinskú stranu.

„To, čo sa teraz deje, je genocída ukrajinského ľudu. Nielen ukrajinského, ale aj ruského ľudu. Dôvodom môjho rozhodnutia je neprispievať k týmto zločinom. Ukrajina túto vojnu určite vyhrá už len preto, že ľudia sú veľmi jednotní… Túto vojnu nikto nechce. Je len otázkou času, kedy Ukrajina zvíťazí,“ vyhlásil Kuzminov a zároveň vyzval ďalších pilotov, aby ušli na Ukrajinu.

Ukrajina podľa informácií z dokumentu poskytne ruským pilotom, ktorí sa rozhodnú prejsť na jej stranu, všetky záruky stanovené zákonom vrátane peňažnej kompenzácie za odovzdané stroje. Kuzminov, ktorý spolu s vrtuľníkom na Ukrajinu priviezol aj cenné dokumenty a tajné technické vybavenie, poskytol „veľmi hodnotné informácie o lietadlách a vrtuľníkoch ruskej armády, komunikačných systémoch a sieti leteckých základní“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine