Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Austrálsky bloger dostal v Číne trest smrti za špionáž

Za údajnú špionáž v prospech Austrálie dostal trest smrti. Ale keď sa bude dobre správať a podarí sa mu odvolať, môže dožiť v čínskom väzení.

05.02.2024 08:04
Yang Hengjun s manželkou Foto:
Jang Heng Džun s manželkou
debata

Austrálska ministerka Penny Wongová na tlačovej konferencii vyhlásila, že rozsudok šokoval nielen Jangovu rodinu, ale aj všetkých austrálskych diplomatov a v podstate aj celú vládu, ktorá sa už niekoľko rokov snaží o stabilizáciu vzťahov s Čínou.

„Môžem sľúbiť, že naozaj urobíme všetko, čo sa bude dať, aby sme ho zachránili,“ dodala vyslovene pohnutá udalosťami ministerka Wongová, ktorá označila rozsudok za hrozný a v pondelok popoludní si predvolala čínskeho veľvyslanca v Austrálii, aby mu odovzdala oficiálny protest.

Peking oficiálne rozhodnutie súdu ešte oficiálne neoznámil.

Odvolanie o život

Akademik Feng Čon-gi z Technickej univerzity v Sydney a zároveň Jangov školiteľ v roku 2006 na doktorandskom štúdiu pre agentúru Reuters uviedol, že súd v pondelok vyniesol podmienečný trest smrti, ktorý sa po dvoch rokoch zmení na doživotie. Podľa neho ide o „vážny prípad nespravodlivosti“ a dodal, že Jang obvinenia poprel.

Jang Heng Džun Foto: Ministerstvo zahraničných vecí Austrálie
Jang Heng Džun Jang Heng Džun

„Čínska vláda ho potrestala za jeho kritiku porušovania ľudských práv v Číne a za jeho obhajobu univerzálnych hodnôt, ako sú ľudské práva, demokracia a právny štát,“ povedal.

Rozsudok trest smrti s podmienečným odkladom na dva roky v skutočnosti znamená, že prodemokratický spisovateľ strávi zvyšok života vo väzení, ak sa mu nepodarí úspešne sa odvolať prostredníctvom neprehľadného čínskeho súdneho systému.

Čínske súdy za zatvorenými dverami majú 99-percentnú mieru odsúdenia, čo sa stalo aj v tomto prípade. Jang Hengjuna zadržali čínske úrady v januári 2019 na letisku v Guanzhou, kam priletel z New Yourku so svojou manželkou a nevlastnou dcérou.

Písal romány o čínskom Bondovi

Súdny proces so spisovateľom prebiehal od mája 2021 výlučne za zatvorenými dverami. Jang, ktorý sa narodil v Číne a krátko pracoval pre čínske ministerstvo zahraničných vecí, od roku 1998 žil v Austrálii, kde v roku 2002 získal aj austrálske občianstvo. V roku 2006 začal doktorandské štúdium na Technologickej univerzite v Sydney, kde bol Feng jeho školiteľom.

Jang strávil nasledujúce štyri roky písaním špionážnych románov, ktoré vyšli na Taiwane, o dvojitom agentovi, tiež s menom Jang. Janga zatkli v roku 2019, keď sa austrálsko-čínske vzťahy rapídne zhoršili.

K zmiereniu asi tak ľahko nedôjde

„Rozsudok vrhá tieň na bilaterálne vzťahy a ešte nejaký čas bude, pretože je silnou pripomienkou neprehľadnosti čínskeho systému a jeho nepriepustnosti voči rozumným sťažnostiam zo zahraničia,“ povedal pre agentúru Reuters Richard McGregor, vedúci pracovník Lowyho inštitútu v Sydney.

James Laurenceson, riaditeľ Austrálsko-čínskeho inštitútu pre vzťahy na Technickej univerzite v Sydney, uviedol, že Peking sa vyjadril, že sa chce posunúť ďalej ako k stabilizácii vzťahov s Austráliou, ale že rozsudok sťaží rozmrazovanie.

„Toto rozhodnutie mimoriadne sťažuje austrálskej vláde riadenie domácej politiky. Silné vyjadrenia, ktoré použila ministerka zahraničných vecí, dávajú jasne najavo ich sklamanie,“ povedal.

Elaine Pearsonová, ktorá vedie organizáciu Human Rights Watch v Ázii, uviedla, že rozsudok je „poburujúci“, a vyzvala austrálsku vládu, aby spolupracovala "s ostatnými vládami, ktorým Čína tiež svojvoľne zadržiava ich občanov, ako je Kanada, Japonsko, či USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #súd #špionáž #trest smrti #Austrália #odsúdenie