Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Izraelský Mosad v Turecku špehoval až príliš okato

Ankara odkazuje izraelskej tajnej službe Mosad, že pri špehovaní v Turecku až taká tajná nie je. Miestna polícia chytila a obvinila siedmych ľudí z donášania izraelskej tajnej službe.

02.02.2024 15:59
sef Mosad David Barnea Benjamin Netanjahu
Riaditeľ tajnej služby David Barnea, vľavo, a jeho priamy šéf má čo izrealský premié Benjamin Netanjahu. Barnea má čo vysvetľovať po nezdare v Turecku.
debata

Turecká polícia zatkla v piatok v Istanbule a v Izmire piatich ľudí podozrivých z odovzdávania informácií izraelskej spravodajskej službe Mosad. Ďalších dvoch lapili ešte pred piatkovou akciou, informuje turecká spravodajská agentúra Anadolu.

Podozriví údajne poskytovali informácie Mosadu prostredníctvom súkromných detektívov. Zatykač na nich vydala prokuratúra v Istanbule.

Minulý mesiac zadržala turecká polícia 34 osôb za údajné plánovanie aktivít, ktoré zahŕňali špionáž, prenasledovanie, útoky a únosy cudzích štátnych príslušníkov žijúcich v Turecku. Minister spravodlivosti Yilmaz Tunč vtedy uviedol, že väčšinu z podozrivých obžalovali z „politickej alebo vojenskej špionáže“ v prospech izraelskej spravodajskej služby.

Mosad údajne v Turecku verboval Palestínčanov a občanov Sýrie ako súčasť operácie proti cudzincom žijúcim v Turecku.

Po zadržaní 2. januára citovala agentúra Anadolu dokument prokuratúry, v ktorom je uvedené, že operácia bola zameraná na "palestínskych štátnych príslušníkov a ich rodiny… v rámci prebiehajúceho izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Šéf izraelskej domácej bezpečnostnej služby Šin Bet v decembri uviedol, že jeho organizácia je pripravená zaútočiť na hnutie Hamas kdekoľvek, vrátane Libanonu, Turecka a Kataru. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval Izrael pred „vážnymi následkami“, ak bude Izrael naďalej hroziť útokom na predstaviteľov hnutia Hamas na tureckom území.

zväčšiť Počas protestov v Turecku proti vojenskej... Foto: AP, Francisco Seco
Turecko Izrael protesty gaza baby killer Netanyahu Počas protestov v Turecku proti vojenskej operácii Izreala v pásme Gazy sa objavili plagáty s fotografiou Benjamina Netanjahua s nápisom "Vrah detí" a nakreslenými fúzami typickými pre nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sa po vypuknutí vojny medzi Izraelom a Hamasom v pásme Gazy značne zhoršili, pričom z tureckého prezidenta Erdogana sa stal jeden z najtvrdších kritikov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorého prirovnal dokonca k Adolfovi Hitlerovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #špionáž #Turecko #Mosad #izraelský premiér Benjamin Netanjahu #Recep Tayyip Erdogan #prísne tajné