Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

V Bulharsku obvinili troch ruských špiónov z pokusu o vraždu zbrojára

Troch občanov Ruska obvinili bulharské orgány z pokusu o vraždu podnikateľa Emilijana Gebreva, jeho syna a ďalšej osoby, ktorí boli v roku 2015 v Sofii otrávení presne neurčenou chemickou látkou. Informovala o tom bulharská prokuratúra.

24.01.2020 07:30
DN - gebrev-bulharsko.jpg
V Bulharsku obvinil troch ruských špiónov z pokusu o vraždu zbrojára
debata

Nemenovaní Rusi sa podľa prokuratúry v období od 28. apríla do 4. mája 2015 pokúsili usmrtiť trojicu obetí spôsobom alebo prostriedkami, ktorými ohrozili životy mnohých ľudí. Údajne pritom použili toxickú látku charakteru organických zlúčenín fosforu.

Gebrev, ktorý je vlastníkom bulharského zbrojárskeho podniku Dunarit, jeho syn Christo a výrobný manažér zbrojárskej spoločnosti EMKO Valentin Tachčiev podľa bulharskej tlačovej agentúry BTA po kontakte s jedom len tesne unikli smrti.

Podľa medializovaných správ, na ktoré odkazuje AFP, sa mohol stať Gebrev terčom otravy pre konflikt jeho podnikateľských aktivít so záujmami vplyvných Rusov a ich spojencov v Bulharsku.Vy­šetrovanie otravy týchto Bulharov pred vyše rokom znovu otvorili pre podozrenie, že išlo o nervovopara­lytickú látku typu novičok, podobne ako v prípade otravy ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury z roku 2018.

Bulharskí vyšetrovatelia medzičasom zistili, že dôstojník ruskej spravodajskej služby uvádzaný pod menom Sergej Fedotov, ktorý je spájaný aj s otravou Skripaľa, navštívil v roku 2015 trikrát Bulharsko, pričom identifikovali aj ďalších troch ruských občanov, ktorí ho sprevádzali.

Gebrev vlani vo februári vyjadril presvedčenie, že bol otrávený látkou blízkou novičku, analýza vzorky moču laboratóriom vo Fínsku, ktorú zaplatil samotný podnikateľ, však odhalila pesticíd a ďalšiu, bližšie neurčenú látku.Prokuratúra v Sofii vydala na obvinených Rusov európske zatykače a zaradila ich do medzinárodného zoznamu hľadaných osôb. Príslušné oznámenie bolo zverejnené v Schengenskom informačnom systéme a v systéme Interpolu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba