Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Odsúdený aktér z kauzy Pandur môže ísť predčasne z väzenia domov

Okresný súd v Znojme vyhovel žiadosti Mareka Dalíka (44) o podmienečné prepustenie a môže tak predčasne opustiť väzenie.

18.11.2019 13:34
DN - Marek Dalík Ceska Televize Foto:
Odsúdený aktér z kauzy Pandur môže ísť predčasne z väzenia domov
debata

Bývalý poradca českého premiéra Mirka Topolánka si odpykával päťročný trest za podvod pri obstarávaní obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu. Dalík si odsedel polovicu trestu. Proti rozhodnutiu súdu sa nik neodvolal a rozhodnutie súdu tak nadobudlo právoplatnosť.

O prípade informovala" Česká televízia.":[https://ct24.ceskatelevize.cz/…e-propusteni]

Marek Dalíka odsúdili na päťročný trest z podvodu a pokusu príjímania úplatku. Kauza súvisí s nákupom obrnených vozidiel Pandur od rakúskej spoločnosti Steyr. Ešte v roku 2003 vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) odsúhlasila nákup obrnených vozidiel, následujúca vláda Jiřího Paroubka v roku 2006 rozhodla o kontrakte s rakúskym Steyrom. Následne však nová vláda Mirka Topolánka (ODS) najprv zmluvu vypovedala, no neskôr zmenila názor a nakoniec podpísala aspoň čiastkové dohody na dodávky.

Práve v tom období sa Dalík pohyboval okolo Topolánka. Podľa rozsudku sa snažil ovplyvňovať rozhodnutie vlády v prospech Pandurov, no zároveň mal od predstaviteľov rakúskej firmy pýtať úplatok 18 miliónov eur s tým, že zabezpečí pokračovanie kontraktu.

V prípade úplatkov vystupoval aj osobný priateľ expremiéra Roberta Fica Miroslav Výboh. Ten mal podľa výpovede manažéra rakúskej spoločnosti Lutza Kampmanna prišiel na stretnutie vo Viedni a medzi štyrmi očami mu mal oznámiť, že požadovaných je tri krát šesť miliónov eur a armádny kontrakt tak bude pokračovať.

Výboh akékoľvek obvinenia odmieta. Rakúska polícia prípad síce otvorila, no vyšetrovanie nakoniec zastavala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mirek Topolánek #Miroslav Výboh #Pandur #Marek Dalík