Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Microsoft sa postará tajné dáta Pentagonu, vyhral kontrakt JEDI za miliardy dolárov

Ministerstvo obrany USA podpísalo s Microsoftom zmluvu na budovanie prvého „war cloudu“ vrámci projektu JEDI. Čo nie je označenie mýtických rytierov zo Star Wars, ale skratka od Joint Enterprise Defense Infrastructure – Spoločná obranná infraštruktúra.

14.11.2019 10:57
DN - Pentagon Microsoft USA Foto:
Microsoft sa postará o tajné dáta Pentagonu, vyhral kontrakt za miliardy dolárov
debata

Pentagonu Microsoft dodá na základe podpísaného kontraktu rozsiahle úložisko na uchovanie a spracovanie obrovského množstva utajovaných dát. Zároveň umožní Pentagonu využiť umelú inteligenciu k urýchleniu vojenského plánovania, informuje magazín The Verge.

V ostro sledovanej súťaži Microsoft prekvapivo vyhral nad favorizovanou spoločnosťou Amazon a jej úspešnou cloudovou divíziou Amazon Web Services (AWS), ktorá doteraz dominovala na americkom trhu so vzdialenými IT riešeniami.

„Toto nie je internet vášho starého otca,“ povedal viceprezident obranného think tanku Lexington Institute Daniel Goure. „Hovoríme o úložisku, kde sa môžete dostať z Pentagonu k vojakovi na bojovom poli, ktorý nesie utajovanú informáciu.“

Pre Microsoft ide u kľúčovú zmluvu za 10 miliárd dolárov. Referencie od významného klienta, akým je Pentagon, mu môžu pomôcť pri získavaní ďalších zákaziek. Vo finále tendra sa Microsoft stretol s konkurenčným Amazonom, ktorý bol spočiatku považovaný za favorita, keď Pentagon v roku 2017 začal podrobne popisovať svoje požiadavky na cloud. Amazon však poškodila žaloba od spoločnosti Oracle, ktorá bola vylúčená už v prvom kole. Ako uviedol britský denník The Guardian, podľa Oracle bol proces zadávania zmluvy prispôsobený spoločnosti Amazon.

Zmluva o poskytovaní cloudových služieb na desať rokov v hodnote desať miliárd dolárov je pre Microsoft veľkou výhrou. Softvérový gigant však ešte nemá vyhraté, lebo môže naraziť na podobné problémy ako jeho konkurent Google. Ten pre nesúhlas vlastných zamestnancov do finále nepostúpil. Tisíce zamestnancov Google totiž vlani protestovali proti účasti na vývoji umelej inteligencie na bojové účely, známeho ako Project Maven. Google nakoniec pre vnútorné nezhody zo súťaže odstúpil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #USA #Amazon #Pentagon #umelá inteligencia #AI #JEDI #Project Maven #AWS