Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Klasika. Všetci dôležití sú za, ale Viktor Orbán je proti

Holandský premiér Mark Rutte (57) má našliapnuté stať sa v októbri šéfom NATO. V pokrovej terminológií má už teraz v ruke royal flush - kráľovskú postupku - keďže získal podporu najvplyvnejšícj členských štátov Aliancie. Do kompletnej najvyššej pokrovej kombinácie mu chýbalo iba Francúzsko. Ale už aj to má vo vrecku.

07.03.2024 23:23
Mark Rutte Foto: ,
Holandský premiér Mark Rutte
debata

Podporu Rutteho pri kandidatúre na post generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) oznámil francúzsky premiér Gabriel Attal. „Samozrejme, že podporujeme kandidatúru Marka Rutteho do NATO aj vzhľadom na jeho skúsenosti, schopnosť budovať veľmi široké koalície a schopnosť konať v prospech našej kolektívnej bezpečnosti,“ uviedol Attal na spoločnej tlačovej konferencii práve s Ruttem počas návštevy Holandska.

Holandský premiér je už teraz považovaný za veľkého favorita na nástupcu Jensa Stoltenberga na pozícii generálneho tajomníka NATO. Rutteho kandidatúru už podporili ťažké váhy ako Spojené štáty, Británia a Nemecko. Proti sa tento týždeň vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán.

Zdvorilostný úsmev a potlapkanie po chrbte.... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Belgium EU Summit Zdvorilostný úsmev a potlapkanie po chrbte. Viktor Orbán a Mark Rutte na summite EÚ.

Rutte (57) už oznámil zámer odísť z holandskej politickej scény, no vo funkcii premiéra zotrvá do vytvorenia novej vlády, ktorá je predmetom rokovaní od novembrových volieb.

Počas stredajšej tlačovej konferencie s Attalom Rutte uviedol, že je dôležité ukončiť spor v americkom Kongrese o schválenie pomoci v hodnote 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Blokuje ju totiž Snemovňa reprezentantov, ktorú majú pod kontrolou republikáni.

Rutte zároveň vyjadril presvedčenie, že bez ohľadu na výsledok novembrových prezidentských volieb sa budú Spojené štáty ďalej všetkými spôsobmi zapájať do NATO a pomoci pre Ukrajinu.

Meno nástupcu Stoltenberga má byť známe pred júlovým summitom NATO vo Washingtone. Úradujúci šéf Severoatlantickej aliancie sa vzdá svojho postu k 1. októbru po celkovo desiatich rokoch po tom, čo jeho funkčné obdobie štyrikrát predĺžili aj vzhľadom na vojnu na Ukrajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Francúzsko #Viktor Orbán #kandidát #výmena #Mark Rutte #generálny tajomník NATO