Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Bývalý šéf NATO zvozil nemeckého premiéra Scholza. Je mäkký

Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza za to, že je súvislosti s vojnou na Ukrajine príliš váhavý. Spravil tak v rozhovore pre švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

06.03.2024 06:00
NATO, Anders Fogh Rasmussen Foto: ,
Anders Fogh Rasmussen na snímke z roku 2014
debata (2)

Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza za to, že je súvislosti s vojnou na Ukrajine príliš váhavý. Spravil tak v rozhovore pre švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

Potrebujeme hlavy štátov, ktoré konajú rozhodne.
Anders Fogh Rasmussen, bývalý šéf NATO (2009-2014)

„Potrebujeme hlavy štátov, ktoré konajú rozhodne,“ uviedol Rasmussen s tým, že v čase vojny sa nemožno nechať viesť verejnou mienkou.

„Potrebujeme rozhodnejšiu nemeckú vládu. Kancelár Scholz je príliš pomalý, príliš váhavý. Nepôsobí ako vodca,“ uviedol bývalý generálny tajomník NATO.

Scholz už nejakú dobu blokuje dodávky rakiet Taurus nemeckej výroby s dlhým dosahom pre Ukrajinu z obáv, že by mohli byť použité na zasiahnutie cieľov v Rusku, čo by viedlo k ďalšej eskalácii konfliktu, pripomína DPA.

zväčšiť Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a... Foto: Profimedia/ČTK/AP
Volodymyr Zelenskyj, Olaf Scholz Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a nemecký kancelár Olaf Scholz po podpise dohody v Berlíne 16. februára 2024.

Rasmussen to označil za jeden z dôvodov, prečo Nemecko nie je dosť uznávané za to, že je druhým najväčším finančným podporovateľom Ukrajiny po Spojených štátoch. Scholz musí byť totiž podľa neho proaktívnejší. „Nerozumiem, prečo Nemecko nedodáva (rakety) Taurus,“ povedal Rasmussen.

Európa nech zabudne na mier, ak sa nezobudí

Bývalý šéf NATO sa domnieva, že Európa musí prejsť na vojnovú ekonomiku a dať Ukrajine všetky zbrane, ktoré potrebuje. „Musíme si konečne uvedomiť vážnosť situácie. (Ruský prezident Vladimir) Putin nepoľaví a už vôbec nie pred voľbami v Spojených štátoch,“ povedal.

Zároveň sa vyslovil za čo najskoršiu pozvánku pre Ukrajinu na vstup do NATO. „Neviem, či sa tak stane summite NATO v júli… No chcel by som oponovať argumentu, že nie možné spustiť vstupný proces, kým je Ukrajina vo vojne,“ vyhlásil Rasmussen, podľa ktorého je tak vysielaný Rusku nesprávny signál. Putin preto podľa jeho slov vie, že musí jednoducho predlžovať do nekonečna vojnu, aby Ukrajine zabránil vstúpiť vo Severoatlantickej aliancie.

Rasmussen zastával v minulosti funkciu dánskeho premiéra a v súčasnosti je spolupredsedom Medzinárodnej pracovnej skupiny pre bezpečnostné záležitosti a euro-atlantickú integráciu Ukrajiny. Generálnym tajomníkom NATO bol v rokoch 2009–2014.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Vladimir Putin #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina #konflikt na Ukrajine #Olaf Scholz