Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Albánsko otvorilo pre NATO leteckú základňu ako z filmov Jamesa Bonda

Albánsko síce nemá vojenské letectvo, no má jednu z najmodernejších leteckých základní NATO. Navyše lietadlá sa vedia schovať v nedobytnom tuneli.

04.03.2024 20:23
Kucova airbase Foto:
Ako prvé lietadlá budú zo základne Kucova operovať stíhačky Eurofighter talianskeho letectva, americké vrtuľníky Black Hawk a turecké drony Baraktar v službách albánskeho letectva.
debata (1)

Členský štát Severoatlantickej aliancie Albánsko, ktoré nemá žiadne vlastné bojové lietadlá, otvorilo v pondelok prebudovanú leteckú základňu zo sovietskej éry Kucova a bude slúžiť lietadlám NATO. Dôvodom je zvýšená hrozba zo strany Ruska, uviedol albánsky premiér Edi Rama.

„Toto je základňa, ktorá dodá nášmu regiónu západného Balkánu ďalší prvok bezpečnosti. Náš región, ako všetci vieme, ohrozujú neoimperialistické túžby Ruskej federácie,“ povedal počas slávnostného otvorenia Rama.

„Letecká základňa bude slúžiť ako dôležitý letecký uzol NATO,“ povedal hovorca NATO Dylan White. „Prestavba leteckej základne Kučova je strategickou investíciou a dokazuje, že NATO naďalej posilňuje svoju prítomnosť na západnom Balkáne, ktorý je pre Alianciu strategicky dôležitý,“ dodal White.

NATO investovalo do letiska vyše 50 miliónov eur. Základňa Kuçova je najväčším projektom NATO v Albánsku za posledné desaťročie. Rekonštrukčné práce začali v roku 2019 a zahŕňali rekonštrukciu a modernizáciu kontrolnej veže, vzletových a pristávacích dráh, hangárov a skladovacích priestorov.

Práce boli financované z Programu bezpečnostných investícií NATO (NSIP), ktorý pokrýva veľké obranné stavebné projekty v spojeneckých krajinách. Z rovnakého programu bola platená napríklad aj rekonštrukcia leteckej základne Sliač, či letiska Kuchyňa pri Malackách.

Vzdušný priestor Albánska, ktoré hraničí na juhu s Gréckom a na severe s Čiernou Horou, chránia Taliansko a Grécko. Krajina sa nachádza na pobreží Jadranského mora. Pri príležitosti znovuotvorenia základne pristáli v Kucove dve bojové lietadlá zo základne NATO Aviani v Taliansku.

Albánsko, ktoré sa stalo členom NATO v roku 2009, rokuje s Alianciou aj o vybudovaní námornej základne v malom meste Porto Romano na pobreží Jadranského mora.

Ako z filmu Jamesa Bonda

zväčšiť Špecialitou leteckej základne je rozsiahly... Foto: Rob Schleiffert
airbase-kucova-tunel-inside Špecialitou leteckej základne je rozsiahly podzemný hangár vo forme tunela, ktorý v päťdesiatych rokoch 20. storočia vyrazili do žulového masívu priamo nad vzletovou dráhou. Lietadlá a piloti schovaní v tuneli mali prežiť prípadný prvý nukleárny úder Západu.

Základňu začali stavať na príkaz Josipa Stalina v mrazivých rokoch studenej vojny a dokončili ju v roku 1955. Neďaleké mesto Kucova dostala aj prezývku „Stalinove mesto“. V pohotovosti tu boli prakticky nonstop sovietske a čínske stíhacie lietadlá.

„Na príkaz mali okamžite vzlietnuť v prípade vojny zo Západom, ktorá chvalabohu nikdy nevypukla. Vtedy boli možnými terčmi Rakúsko, Nemecko, Taliansko a Dánsko. Dnes žijeme v inej éré a Albánsko je našťastie na druhej strane,“ uviedol počas otvorenia leteckej základne NATO albánsky premiér Edi Rama.

Špecialitou leteckej základne je rozsiahly... Foto: Albanian Air Force
airbase-kucova-tunel Špecialitou leteckej základne je rozsiahly podzemný hangár vo forme tunela, ktorý v päťdesiatych rokoch 20. storočia vyrazili do žulového masívu priamo nad vzletovou dráhou.

Základňa sa nachádza v hornatom teréne asi 80 kilometrov na juh od Tirany. Jej špecialitou je rozsiahly podzemný hangár – alebo skôr tunel – vyrazený hlboko do pevnej žulovej hory, pripomínajúci základne hlavných zloduchov z filmov o Jamesovi Bondovi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Albánsko #Kucova #letecká základňa