Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Česko za pomoc Ukrajine dostane ďalšie tanky Leopard 2 zadarmo

Nemecko daruje Českej republike svoje najlepšie tanky ako poďakovanie za vojenské dodávky Ukrajine.

22.02.2024 06:00
Česka armáda dostane tanky Leopard zadarmo Foto:
Česká republika dostane darom ďalších 14 tankov Leopard 2A4 od Nemecka. Česká armáda už budúci rok bude mať 50 tankov Leopard 2 a do roku 2030 dokonca sto kusov.
debata

Česká armáda už 14 tankov typu Leopard 2 A4 a jedno vyslobodzovacie vozidlo Büffel 3 na tom istom podvozku darom od Nemecka dostalo. Teraz by išlo o rovnaký dar, informoval predseda českej vlády Petr Fiala.

Okrem toho podľa českej ministerky obrany Jany Černochovej je v hre aj ponuka na tretí balík 15 tankov Leopard 2, ale v tomto prípade by už Česká republika musela zaplatiť aspoň symbolickú sumu. O prípadnej zákazke ešte rozhodne český rezort obrany. Ministerstvo obrany zároveň s Nemeckom rokuje o kúpe najmodernejších tankov Leopard 2A8.

zväčšiť Tanky Leopard 2 na výrobnej linke počas... Foto: TASR/AP, Fabian Bimmer
Germany Scholz Tanky Leopard 2 na výrobnej linke počas návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza a ministra obrany Borisa Pistoriusa v továrni Rheinmetall, v nemeckom meste Unterluess v pondelok 12. februára 2024.

Ak by ČR prijala kompletnú ponuku nemeckého daru a tiež kúpu tankov Leopard 2A4, došlo by podľa rezortu obrany ku skokovému posilneniu tankového vojska českej armády. „Ak budú úspešne zakončené súčasné rokovania, Armáda ČR by mala k dispozícii celkom 42 bojových tankov Leopard 2A4 a tri vyslobodzovacie na rovnakom podvozku. Po dokončení dodávok nových tankov Leopard 2A9 bude mať Armáda ČR dostatok tankov oboch verzií nielen pre aktívnu zálohu a výcvik, ale aj ako mobilizačné zásoby,“ zdôraznil rezort.

„Česká republika aj Spolková republika Nemecko majú záujem ďalej podporovať boj Ukrajiny proti ruskému agresorovi. Vybavenie poskytnuté ukrajinským ozbrojeným silám je však potrebné vymeniť,“ uviedla ministerka obrany Černochová. Dohoda by mala byť potvrdená príslušnými zmluvami v druhom štvrťroku tohto roka. Dodávky tankov by sa mohli začať v druhej polovici tohto roka a ukončiť v roku 2025.

Leopardy pomôžu splniť české záväzky voči NATO skôr

„Armáda Českej republiky vyhodnotila, že prijatie nemeckej ponuky v plnom rozsahu by bolo pre obranu Českej republiky výhodné. Darovanie a následný nákup nemeckých tankov by jednoznačne zvýšil spôsobilosti tankového práporu v krátkodobom a strednodobom horizonte,“ poznamenal náčelník generálneho štábu Karel Rehka.

V krátkodobom horizonte by zvýšenie počtu tankov Leopard 2A4 umožnilo tankovému práporu rýchlejšie prejsť na novú štruktúru a začať nábor nových vojakov. To by umožnilo získať dostatočné skúsenosti na novej tankovej platforme pred obstaraním hlavného bojového tanku novej generácie. Zároveň by sa rýchlejšie splnil záväzok ťažkej brigády NATO. Do roku 2030 by armáda mohla mať v aktívnej službe alebo v zálohe viac ako 100 tankov Leopard dvoch typov.

Na Ukrajinu poslali 62 tankov

Ponuka Nemecka podľa predsedu českej vlády ČR umožňuje, aby sa zbavovala závislosti na ruskej technike a svoju armádu modernizovala. Zároveň pripomenul, že Česko od začiatku ruskej invázie na Ukrajine Kyjevu poslalo 62 tankov, 131 bojových vozidiel pechoty, šesť vrtuľníkov, 16 systémov protivzdušnej obrany, 1000 rakiet do raketometov a ďalší materiál. Za túto pomoc ČR získala kompenzácie od spojencov v hodnote asi 800 miliónov eur, dodal Fiala.

Doplnil, že okrem toho Česko aktuálne poskytuje útočisko asi 384.000 ukrajinským vojenským utečencom a celkom počas dvoch rokov udelili dočasnú ochranu 590.000 utečencom.

„Pomáhať Ukrajine je morálne, správne a je to aj v záujme našej bezpečnosti,“ dodal premiér ČR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Nemecko #Petr Fiala #Ukrajina #ČR #Olaf Scholz #AČR