Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Orbán: Sme pripravení schváliť vstup Švédska do NATO

Maďarský prezident Viktor Orbán po dvoch rokoch naťahovania času pripustil, že vstup Švédska ako posledná členská krajina NATO odobria 26. februára.

18.02.2024 06:40
Orbán Foto:
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
debata

Vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie bude môcť byť ratifikovaný na jarnej schôdzi Národného zhromaždenia, ktorá sa začne 26. februára. Vyhlásil to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sobotu v 25. výročnom prejave o stave krajiny.

Orbán v prejave vysielanom naživo aj prostredníctvom Facebooku podotkol, že spolu so švédskym ministerským predsedom Ulfom Kristerssonom urobili významné kroky k obnoveniu vzájomnej dôvery, preto bude môcť parlament prijatie Švédska do NATO schváliť.

Budapešť pôvodne vyžadovala stretnutie Kristerssona s Orbánom v Budapešti. Švédsky premiér však odkázal, že sa s Orbánom rád stretne v Budapešti, ale až po tom, čo maďarský parlament ratifikuje vstup jeho krajiny do NATO.

Maďarsko ako posledná členská krajina ešte neratifikovala prijatie Švédska do NATO. Turecký parlament jeho vstup schválil 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku odkladajú toto rozhodnutie už poldruha roka.

Orbán vo svojej výročnej správe tiež oznámil, že hlavnými hospodárskymi cieľmi jeho vlády je vrátiť sa k ekonomickému rastu spred obdobia vypuknutia pandémie COVID-19 a investovať do zelenej energie.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine Orbán zopakoval, že Maďarsko sa nenechá vtiahnuť do vojny a že nepošle Kyjevu zbrane, čo podľa jeho slov vyvoláva nevôľu niektorých veľmocí. Odmietol tiež čerpanie úveru, ktorým by Európska únia pomohla Ukrajine. Súčasne tvrdil, že z ťarchy finančnej pomoci Ukrajine sa postupne „vyvliekajú“ Spojené štáty, čo podľa neho ohrozuje Európu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Viktor Orbán #Budapešť #Fidesz #Švédsko #ratifikácia #maďarský parlament