Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Dvadsať krajín NATO vrátane Slovenska splní limit dvoch percent HDP na obranu

Asi 20 členských štátov Severoatlantickej aliancie v roku 2024 vyčlení na obranu dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedla to v utorok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z prostredia NATO. Podľa prepočtov Defence News by medzi nimi malo byť aj Slovensko

13.02.2024 20:03
NATO Foto: ,
Minulý rok iba 11 krajín dávalo viac ako dve percentá HDP na obranu. Tento rok to má byť už dvadsať krajín. Detaily má Aliancia zverejniť v stredu 14. februára.
debata

Odhady o tohoročných výdavkoch na obranu by mal zajtra v Bruseli oznámiť generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Vo štvrtok (15.02) budú po prvýkrát zasadať ministri obrany členských krajín Aliancie.

V roku 2006 sa ministri obrany NATO zaviazali dosiahnuť cieľ vynakladať na obranu dve percentá rozpočtových výdavkov. Tento záväzok obnovili lídri spojeneckých krajín na summite vo Walese v septembri 2014 a ako záväzný pre splnenie tohto kritéria stanovili rok 2024.

Slovensko tesne preliezlo

Podľa odhadov NATO vlani sa nad úroveň dvoch percent výdavkov dostalo len 11 členských krajín. Záväzok dvoch percent HDP ročne na obranu potvrdil aj summit NATO vo Vilniuse vlani v júli.

Podľa prepočtov Defence News by sa po dlhodobom podliezaní latky malo cez dve percentá HDP na obranu prehupnúť už aj Slovensko. Štátny rozpočet totiž počíta s výdavkami na obranu vo výške 2,7 miliardy eur a podľa kvalifikovaného odhadu by za rok 2023 mal slovenský hrubý domací produkt byť vo výške 122 miliárd eur. To znamená, že Slovensko tento rok vyčlenilo 2,13 percenta HDP.

Trumpove nezmysly o financovaní NATO

AFP sa o rozpočtové výdavky 31 členov NATO zaujímala v súvislosti so slovami amerického exprezidenta Donalda Trumpa z minulého týždňa. Podľa neho by „zlých platcov“ (členov, ktorí na svoju obranu neodvádzajú dve percentá štátneho rozpočtu) nechal k dispozícii Rusku, aby s nimi robilo, „čo sa mu zachce“.

Stoltenberg vyhlásil, že takéto vyhlásenia „podkopávajú bezpečnosť každého, vrátane bezpečnosti USA“. Trump kritiku odmieta a tvrdí, že počas svojho mandátu (2017–2021) to bolo naopak a urobil Alianciu „silnou“.

99,7 percenta výdavkov na obranu ostáva doma

NATO je financované z priamych príspevkov do kolektívnych rozpočtov a programov, ktoré tvoria iba 0,3 percenta celkových výdavkov spojencov na obranu (približne 3,3 miliardy eur v roku 2023). Tieto prostriedky umožňujú NATO poskytovať spôsobilosti a riadiť celú organizáciu a jej vojenské veliteľstvá.

Národné (nepriame) príspevky sú najväčšou zložkou financovania NATO a ich výška záleží na obrannom rozpočte jednotlivých členských krajín. Tvoria ich ozbrojené sily a dohodnuté spôsobilosti každej krajiny, ktoré sa môžu v rámci NATO použiť na odstrašovanie, obranné aktivity a spoločné vojenské operácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #NATO #financovanie #Jens Stoltenberg #dve percentá HDP