Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Šéf NATO americkým politikom musel vysvetľovať koľko je 1 + 1

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg si počas návštevy USA musel pripadať ako v materskej škôlke. Americkým politikom z Republikánskej strany musel vysvetľovať aj také samozrejmé veci, ako napríklad prečo ich stranícki predchodcovia tlačili na založenie Severoatlantickej aliancie po skončení druhej svetovej vojny.

01.02.2024 12:00
US NATO GS Jens Stoltenberg USA Foto: ,
Generálny tajomník Jens Stoltenberg, vľavo, počas návštevy USA musel vysvetľovať republikánom základnú násobilku NATO. Na snímke s ministrom zahraničných vecí USA Anthony Blinkenom (Demokratická strana).
debata

Severoatlantická aliancia je pre Spojené štáty výhodná, pretože vytvára pracovné pozície v USA. Uviedol ako jeden z dôvodov prečo je NATO pre USA výhodné.

Stoltenberg sa stretol s republikánskymi zákonodarcami v čase, keď v Kongrese viazne ďalšie schválenie pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov. Niektorí republikáni totiž podmieňujú svoj súhlas s touto pomocou významnými zmenami v imigračnej politike a kontrole hraníc s Mexikom.

Stoltenberg: Na členstve v NATO zarábate

V prejave na pôde konzervatívneho think tanku Heritage Foundation však Stoltenberg poukázal na to, že americkí výrobcovia zbraní dodali v uplynulých dvoch rokoch európskym spojencom a Kanade komodity v hodnote 120 miliárd dolárov.

Miliardy eur putujú vďaka NATO do USA aj zo Slovenska už len vrámci nákupu stíhačiek F-16.

„To, čo vyrábate, udržuje ľudí v bezpečí. To, čo spojenci kupujú, udržiava americké podnikanie silné. Takže NATO predstavuje pre USA výhodný obchod,“ vyhlásil Stoltenberg.

Poukázal pritom na to, že len „malá časť“ ročných vojenských výdavkov Spojených štátov prispela k zničeniu „významnej časti ruských bojových schopností“. „Podporovanie Ukrajiny nie je charita. Je to investícia do našej vlastnej budúcnosti,“ povedal šéf NATO.

Dodal, že Ukrajina musí a môže zvíťaziť, ale potrebuje na to nepretržitú pomoc od spojencov.

Stoltenberg zavíta počas návštevy Spojených štátov aj do továrne americkej zbrojárskej spoločnosti Lockheed Martin v Alabame, ktorá vyrába protitankové strely Javelin.

Republikáni kvôli Trumpovi nedávajú zmysel

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý je favoritom na republikánsku nomináciu v tohtoročných prezidentských voľbách, vyjadril pochybnosti o pomoci preukazovanej Ukrajine a Severoatlantickej aliancii.

Trump vyhlásil, že je nespravodlivé, aby sa Spojené štáty zaväzovali brániť ostatných 31 členov Aliancie. Okrem toho tiež podľa AFP vyjadril obdiv voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a spochybnil aj to, či Ukrajina dokáže vo vojne s Ruskom zvíťaziť.

Republikáni, ktorí doteraz vždy v histórii podporovali nielen slobodné držanie zbraní pre jednotlivcov, ale najmä vysoký rozpočet pre armádu a neobmedzené nákupy zbraní a techniky najmä od domácich výrobcov sa kvôli Trumpovi a jeho podpore dostávajú do absurdných situácií a žiadajú protichodné riešenia. Od administratívy demokrata Joe Bidena chcú, aby lepšie zabezpečiť hranicu s Mexikom, ale odmietajú na to vyčleniť peniaze.

Až 90 percent pomoci Ukrajine ostáva v USA

V prípade podpory Ukrajiny ide o podobný nezmysel. USA doteraz posielala na Ukrajinu vrámci vojenskej pomoci staré zbrane a muníciu z 90-tych rokov, ktorým sa končila technická životnosť a tak či tak by vláda musela zaplatiť ich likvidáciu a nakúpenie novej – modernejšej – techniky.

Podľa opakovaných vyjadrení amerického ministerstva obrany až 90 percent z vyčlenených peňazí vrámci vohjenskej pomoci Ukrajine zostáva v USA, keďže nové raketi ATACMS, HIMARS, bojové vozidlá pechoty Bradley, tanky Abrams, či delostreleckú muníciu vyrábajú americké firmy. USA v princípe poslali iba najstaršie prebytky a nové stroje a technika ostanú v USA.

Republikáni však tvrdia, že to je plytvanie peniazmi, pričom ale vyčlenené miliardy eur pomáhajú zbrojárskym firmám výlučne v USA a nikde inde.

Stoltenberg sa v utorok stretol s republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom, ktorý už dva mesiace blokuje hlasovanie o ďalšom balíku pomoci Ukrajine. Ak by k hlasovaniu došlo, tak by bolo schválené, keďže všetci demokrati sú za a za je aj polovica republikánov. Predseda snemovne však odmieta zaradiť zákon a rokovanie amerického parlamentu.

V spoločnom vyhlásení uviedli, že NATO je dobré pre Európu i USA. „Rokovali sme o dôležitosti vyslania jasnej a rozhodnej správy prezidentovi Putinovi, že agresívnu vojnu na Ukrajine nevyhrá,“ uviedli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #NATO #Jens Stoltenberg #republikáni #Severoatlantická aliancia