Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Krajiny NATO si spolu objednali tisíc rakiet pre obranné systémy Patriot

Ruské hromadné bombardovanie Ukrajiny popohnalo členské krajiny NATO nielen na papieri, ale reálne posilniť protivzdušnú obranu. Agentúra NATO pre verejné obstarávanie už podpísala kontrakt s americkým výrobcom Raytheon. Väčšina výroby nových rakiet ostane v Európe, konkrétne v Nemecku.

03.01.2024 00:00 , aktualizované: 21:07
Nemecko Ukrajina Patriot dodanie potvrdenie uarus Foto:
Nových tisíc rakiet do amerického systému Patriot sa budú vyrábať v nemeckom meste Schrobenhausen.
debata

Členské krajiny NATO nakúpia až 1000 rakiet pre systémy Patriot s cieľom posilniť protivzdušnú obranu. Uviedla to v stredu Agentúra NATO pre podporu a obstarávanie (NSPA) a Severoatlantická alianci na Twitteri/X.

Ide o jedno z najväčších finančných obstarávaní NSPA, pričom cena rakiet by mala byť zhruba päť miliárd eur. V cene by mali byť aj testovacie zariadenia a náhradné diely.

Generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg toto oznámenie privítal. „Táto investícia potvrdzuje silu transatlantickej spolupráce v oblasti obrany a záväzok NATO voči bezpečnosti nášho obyvateľstva,“ uviedol.

Systém protivzdušnej obrany Patriot. Čítajte viac Patriot prichádza na Slovensko

Ruské útoky dronmi a raketami na ukrajinských civilistov, mestá a oblasti podľa neho ukazujú, aká dôležitá je moderná protivzdušná obrana. „Navýšenie výroby streliva je dôležité pre bezpečnosť Ukrajiny i nás,“ dodal.

Na NSPA sa v záležitosti nákupu systémov protivzdušnej obrany obrátilo viacero členských krajín NATO vrátane Nemecka.

Na výrobe sa má podieľať európske konzorcium vyrábajúce rakety a raketové systémy MBDA a americká spoločnosť Raytheon, ktorá vyrába aj systémy Patriot. Výroba má byť sústredená do nemeckého mesta Schrobenhausen, kde sa už uskutočňuje údržba striel pre systémy Patriot.

Patriot patrí medzi najmodernejšie systémy protivzdušnej obrany na svete. Je účinný proti nepriateľským lietadlám, balistickým strelám a strelám s plochou dráhou letu.

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #Rusko #NATO #Patriot #protivzdušná obrana #PVO