Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ruské Suchoje si urobili výlet nad Pobaltie. Belgické F-16 ich vyprevadili

Belgické stíhačky zabezpečujúce rotačnú misiu NATO na ochranu vzdušného priestoru troch pobaltských krajín (Baltic Air Policing) koncom minulého týždňa (17.4.) zachytili prítomnosť ruských bojových lietadiel v blízkosti pobrežia Litvy.

23.04.2020 22:16
DN -...
Ruské Suchoje si urobili neohlásený výlet nad Pobaltie
debata

Oznámila to vo štvrtok Severoatlantická aliancia. Prítomnosť ruských strojov potvrdili belgické stíhačky F-16 Fighting Falcon, ktoré vzlietli z leteckej základne Šiauliai v Litve.

Išlo o dve ruské nadzvukové stíhačky typu Su-24, stíhačku typu Su-27, ako aj stíhačku typu Su-30. Lietadlá uskutočnili nízke prelety nad torpédoborcom amerického námorníctva USS Donald Cook nachádzajúcom sa v Baltskom mori neďaleko pobrežia Litvy.

NATO pripomenulo, že takzvaná „letecká polícia“ je mierovou činnosťou vykonávanou 365 dní v roku nad územím spojencov z Aliancie, pričom jej cieľom je rýchlo reagovať na porušenia vzdušného priestoru členov NATO.

K vzlietnutiu lietadiel z rotačnej misie dochádza vždy v prípadoch, keď lietadlá prelietajúce vzdušný priestor NATO, či už civilné alebo vojenské, neodpovedajú na volanie riadenia letovej prevádzky.

Členské krajiny NATO sa v septembri 2004 dohodli na vzdušnej ochrane Estónska, Litvy a Lotyšska, ktoré nemajú vlastné bojové lietadlá. Na štvormesačných rotačných misiách nad Pobaltím sa zúčastňujú spojenci, ktorí disponujú bojovými letkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #F-16 #Suchoj #ochrana vzdušného priestoru