Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

NATO nie je dokonalé, ale má zmysel, tvrdí štátny tajomník

Severoatlantická aliancia (NATO) je stále fungujúcou bezpečnostnou organizáciou. Hoci nie je dokonalá, členstvo v nej má zmysel. Zhodli sa na tom štátny tajomník Ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák a zástupca náčelníka Generálneho štábu (GŠ) Ozbrojených síl (OS) SR Josef Pokorný na štvrtkovej konferencii "Bezpečnosť nie je samozrejmosť".

07.02.2020 06:00
DN - RÓBERT ONDREJCSÁK
NATO nie je dokonalé, ale má zmysel, tvrdí štátny tajomník
debata

„NATO je ďaleko v lepšej kondícii, než sa o tom hovorí, a najmä je to zatiaľ naozaj jediná organizácia, ktorá je schopná garantovať bezpečnosť a obranu svojich členov,“ myslí si štátny tajomník. Vyrušuje ho, že kritici Aliancie neponúkajú žiadne konkrétne návrhy jej alternatívy.

Záväzok investovať do obrany dve percentá HDP do konca roka 2024 je podľa Ondrejcsáka dôležité dodržať. „Tie dve percentá neplatíme do NATO alebo do nejakej spoločnej pokladnice, ale je to suma, ktorú investujeme do rozvoja našich ozbrojených síl,“ zdôraznil ako hlavný argument. Splnením záväzku tiež podľa neho SR podporí svoje postavenie v Aliancii a ukáže, že berie svoju bezpečnosť vážne.

Zástupca náčelníka GŠ OS SR víta, že sa našla politická vôľa podporovať obranu dvomi percentami. Vysvetliť potrebu investícií bežným ľuďom podľa neho nie je jednoduché. Podotkol, že príslušníci armády často bývajú konfrontovaní s rozhodnutiami, ktoré urobilo ministerstvo a politici.

Európska armáda podľa Ondrejcsáka v súčasnosti nie je reálna. „Nie sú na to prostriedky ani politická vôľa v Európe,“ hovorí. Spochybňuje aj potrebu ďalšej obrannej organizácie. Išlo by podľa neho o duplicitnú štruktúru k NATO. Pokorný v tejto súvislosti uviedol, že by trvalo roky až dekády, kým by sa Európska únia dopracovala v oblasti obrany na úroveň Aliancie.

Ondrejcsák pripomenul, že SR je aktívna aj v iných obranných iniciatívach, napríklad v Stálej štruktúrovanej spolupráci (PESCO). Jednou zo základných požiadaviek SR pri zrode tejto organizácie podľa neho bolo, že PESCO nebude fungovať ako alternatíva k NATO. Má byť nástrojom na európsku spoluprácu a posilnenie konkrétnych spôsobilostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Róbert Ondrejcsák #OS SR #MO SR #Josef Pokorný