Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Centrála NATO v Bruseli si navýšila rozpočet na dve a pol miliardy eur

Vojaci ale aj pracujúci v hlavnom stane NATO v Bruseli budú mať skokovo k dispozícii až o 14 percent viac peňazí ako doteraz.

14.12.2023 14:33
sídlo NATO Brusel Foto:
Centrála NATO v Bruseli si výrazne navýšila rozpočet. Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.
debata

Severoatlantická aliancia oznámila zvýšenie vojenského rozpočtu na rok 2024 o 12 percent, na 2,03 miliardy eur. Svoj civilný rozpočet zvýši o 18,2 percenta, na 438,1 milióna eur. Podľa NATO zvýšenie spoločného rozpočtu umožní spojencom efektívnejšie riešiť spoločné bezpečnostné výzvy.

Civilný rozpočet NATO pokrýva platy, prevádzkové náklady a výdavky na chod veliteľstva NATO v Belgicku a jeho civilný medzinárodný personál. Vojenský rozpočet pokrýva prevádzkové náklady veliteľských štruktúr, misií a operácií NATO po celom svete.

fico, Stoltenberg Čítajte viac Stoltenberg a Fico sa na vojenskej podpore Kyjeva nezhodli. Slovenský premiér sa stretne s ukrajinským v januári

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu sa členské štáty NATO minulý rok na madridskom summite dohodli, že budú viac investovať do štruktúr za ktoré sú zodpovedné. Tento rok v júli 2023 na summite vo Vilniuse lídri NATO prijali dodatočné opatrenia na posilnenie obranyschopnosti a zaviazali sa k zvýšeniu národných výdavkov na obranu a bezpečnosť.

Jedným z hlavných nových prvkov zvýšenej obrany má byť Program bezpečnostných investícií NATO (NSIP), ktorý pokrýva hlavné stavby a investície do systému velenia a riadenia. NSIP je obdoba eurofondov, kde sa členské štáty spoločne skladajú na veľké projekty v jednotlivých krajinách. Budúci rok sa cez NSIP má v členských krajinách preinvestovať 1,3 miliardy eur, čo je až o 30 percent viac ako v roku 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Brusel #NATO #navýšenie platov