Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Čínski hackeri sa dostali k výplatným páskam britských vojakov

Čínski hackeri sa nabúrali do databázy s osobnými údajmi vojakov a zamestnancov britského ministerstva obrany, informuje televízia Sky News.

07.05.2024 09:51 , aktualizované: 10:19
phishing, hacker, kyberzločin, heslá,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata (3)

Informácie o hackerskom útoku potvrdila aj spravodajská stanica BBC. Sky News tvrdí, že za útokom stoja hackeri napojení na čínske úrady.

Podľa správ, ktoré má k dispozícii spravodajská stanica BBC, hackeri získali prístup do systému, v ktorom sa uchovávajú čísla výplatných pások britských vojakov a ich bankových účtov. V malom počte prípadov by mohlo ísť aj o domáce adresy.

Tobias Ellwood, konzervatívny poslanec a bývalý vojak, pre Sky News uviedol, že Čína „sa pravdepodobne pozerala na finančne zraniteľné osoby s tým, že ich môže prinútiť výmenou za hotovosť“.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že „dôrazne odsudzuje všetky formy kybernetických útokov a bojuje proti nim“ a „odmieta politické zneužívanie tejto témy na očierňovanie iných krajín“.

Podľa medializovaných informácií ministerstvo po zistení hackerského útoku okamžite prijalo opatrenia a vyradilo systém z vonkajšieho prístupu.

Hacknutý systém, ktorý spravoval externý dodávateľ ministerstva, obsahoval osobné údaje súčasných a bývalých príslušníkov britskej armády, námorníctva a letectva vo forme dokumentov podaných daňovému úradu.

Podľa vyjadrení ministerstva obrany mzdový systém nie je pripojený k hlavným počítačovým systémom ministerstva.

Očakáva sa, že minister obrany Spojeného kráľovstva Grant Shapps dnes vystúpi s vyhlásením v Dolnej snemovni a predloží „viacbodový plán“, ktorý bude zahŕňať opatrenia na ochranu postihnutých vojakov.

Británia v marci obvinila hackerov blízkych čínskej vláde z útoku na britský volebný úrad a pokusu o preniknutie do e-mailových účtov britských zákonodarcov, ktorí boli kritickí voči Číne. K týmto počítačovým útokom dochádzalo v rokoch 2021 a 2022.

Čínske veľvyslanectvo v Londýne vtedy tieto útoky označilo za vymyslené.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Čína #ministerstvo obrany #hackerský útok #kyberbezpečnosť