Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Česká tajná služba odstavila ruských hackerov zo skupiny APT28

Českí vojenskí programátori prešli cez rozum ruským špiónom a zrušili im prístupy k dôležitým serverom v Čechách ale i na Ukrajine.

16.02.2024 19:33
heker Foto:
Česká vojenská rozviedka pomohla Američanom odstaviť ruskú hackerskú skupinu APT28
debata

Česko sa zapojilo do medzinárodnej operácie proti aktivitám ruských tajných služieb v kyberpriestore. V piatok to oznámil český premiér Petr Fiala. Vojenské spravodajstvo (VZ) v tlačovej správe uviedlo, že išlo o zásah proti skupine APT28 známou aj ako Fancy Bear, ktorú FBI spája priamo s ruskou vojenskou rozviedkou GRU.

zväčšiť Plagát s členmi hackerskej skupiny APT28, na... Foto: FBI
FBI GRU ATP28 WANTED Plagát s členmi hackerskej skupiny APT28, na ktorých vydala americká FBI medzinárodný zatykač už v roku 2018 za manipulovanie s údajmi v medzinárodnej antidopingovej agentúre.

„Bezpečnosť je naša priorita. Musíme brániť náš kybernetický priestor a so spojencami a partnermi reagovať na globálne hrozby. Preto sa aj ČR aktívnym zásahom zapojila do medzinárodnej operácie Dying Ember miernej proti aktivitám ruských tajných služieb,“ napísal Fiala. Kľúčom k zaisteniu bezpečnosti je podľa neho vzájomná dôvera a schopnosť pružne spolupracovať.

Podľa českého Vojenského spravodajstva operáciu viedli Spojené štáty. „Operácia spočívala v uskutočnení opatrení proti globálnej infraštruktúre kompromitovaných routerov zneužívaných aktérom APT28, spájaným s ruskou vojenskou spravodajskou službou GRU,“ priblížila vojenská tajná služba.

zväčšiť Schéma práce hackerskej skupiny APT28 podľa... Foto: NCCIC / Defence News
inforgrafika-metoda-prace-APT28 Schéma práce hackerskej skupiny APT28 podľa FBI. Najčastejšie cez nezabezpečený router alebo SQL databázu poslali legitímne vyzerajúci email obeti, ktorá sa v domnení, že sa prihlasuje na stránku vlastnej firmy, prezradila hackerom svoje prihlasovacie údaje. Tí sa obratom cez získaný login dostali do systému a vytiahli odtiaľ citlivé údaje.

Kompromitované servery boli podľa VZ zneužívané proti významným cieľom v ČR aj v zahraničí, vrátane spojencov v NATO a tiež proti Ukrajine. „VZ uskutočnilo aktívny zásah spočívajúci v úprave nastavení časti infraštruktúry napadnutých zariadení,“ spresnilo Vojenské spravodajstvo.

Česká ministerka obrany v reakcii na to upozornila, že Rusko nevedie len konvenčnú vojnu na Ukrajine, ale v kybernetickom priestore dlhodobo bojuje aj proti ČR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tajná služba #Petr Fiala #APT28 #kyberbezpečnosť #AČR #český premiér #MO ČR #Vojenské zpravodajství