Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Albánsko napadli iránski hackeri, ktorým sa páči americký seriál Homeland

Albánske bezpečnostné orgány tvrdia, že za nedávnym útokom na tamojší Štatistický úrad stojí hackerská skupina podporovaná Iránom.

14.02.2024 12:00
Iran hackers - Copy Foto:
Albánsko tvrdí, že jeho úrady napadla iránska hackerská skupina HomeLand Justice
debata

Albánsky Štatistický úrad 1. februára hlásil, že sa stal terčom „sofistikovaného kybernetického útoku“, ktorý zasiahol niektoré z jeho systémov.

Národný úrad pre elektronickú certifikáciu a kybernetickú bezpečnosť v Tirane v utorok spresnil, že za útok je zodpovedná hackerská skupina s názvom HomeLand Justice, ktorú „podporuje iránska vláda“. Iránska misia pri OSN na toto tvrdenie bezprostredne nereagovala.

Názov hackerskej skupiny HomeLand Justice evokuje inšpiráciu a odválvku na americký seriál Homeland o agentoch CIA, ktori bojujú prevažne proti moslimským extrémistom ako je napríklad súčasný iránsky teokratický režim. Navyše hlavného hrdinu popravia práve v Iráne.

Albánsko sa s Iránom nemusí

Nie je po prvýkrát, čo Tirana prišla s takýmito obvineniami. Po kybernetickom útoku z júla roku 2022 albánska vláda tvrdila, že za ním stálo iránske ministerstvo zahraničných vecí. Údajne malo ísť o odplatu za to, že Albánsko ukrýva členov iránskej opozičnej skupiny. Tirana po útoku prerušila s Iránom diplomatické vzťahy.

Americké úrady označujú hackerskú skupinu HomeLand Justice za „kybernetického aktéra iránskeho štátu“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Albánsko #Homeland #hackerské útoky #kyberbezpečnosť #hackerská skupina