Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Kyberzločinci trhajú v Čechách rekordy. Každú hodinu sa objavia tri nové prípady. A bude horšie

V susednej Českej republike policajti riešiaci počítačovú kriminalitu nevedia kam skôr skočiť. Za rok im na stole skončilo 23 000 prípadov. Takmer tri nové prípady každú hodinu. Podľa polície to je však len zlomok reality. S umelou inteligenciou polícia čaká ešte väčší rozmach podvodov a kriminality cez internet. Na školy preto distribuovali aj príručky.

07.02.2024 10:00
phishing, hacker, kyberzločin, heslá,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Kyberkriminalita je najstrmšie rastúcou trestnou činnosťou v Česku. Za rok 2023 polícia odhalila rekordných takmer 23.000 prípadov, ktoré sú podľa nej len špičkou ľadovca.

V rámci Dňa bezpečnejšieho internetu to uviedol riaditeľ odboru prevencie kriminality českého ministerstva vnútra Michal Barbořík. Podľa neho sa dá očakávať nárast podvodov s využitím umelej inteligencie.

Po mimoriadnom náraste registrovanej kyberkriminality v roku 2022 o takmer 100 percent bol rok 2023 v tomto ohľade miernejší – došlo k nárastu 5,5 percenta. Aj tak je počet prípadov opäť rekordný. Odborníci však odhadujú, že celkový počet trestných činov v kyberpriestore je v skutočnosti oveľa vyšší.

Najčastejšími útokmi sú podľa rezortu vnútra stále podvody zamerané na finančné prostriedky používateľov internetu, na vzostupe je aj mravnostná kriminalita.

Okrem klasických útokov, ako sú napríklad DDos útoky či trójske kone, podvodníci čoraz častejšie využívajú falošnú identitu či takzvané deepfake podvrhy s využitím umelej inteligencie.

Podľa Barboříka je pravdepodobné, že prostredníctvom umelej inteligencie a stále dokonalejších deepfake podvrhov porastie využívanie falošných identít, vytváranie podvodných webových stránok a ďalších foriem podvodov.

Upozornil, že môže dôjsť k častejšiemu zneužívaniu politikov, odborníkov, umelcov a iných osobností, k vytváraniu dezinformácií alebo kampaní na ovplyvňovanie verejnej mienky či destabilizáciu vnútornej bezpečnosti.

České desatoro o umelej inteligencii

Rezort vnútra okrem metodickej príručky pre školy o online podvodoch či kyberšikane pripravil k umelej inteligencii aj takzvané AI desatoro.

Odporúča v ňom napríklad, aby ľudia umelej inteligencii neposkytovali zbytočne veľa osobných údajov. Ministerstvo tiež zdôraznilo, že odpovede umelej inteligencie môžu obsahovať faktické nepresnosti a v prípade nepochopenia otázky aj úplné nezmysly. Používateľom preto odporúča, aby jej výstupy kontrolovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #polícia #hackeri #podvody #kybernetický zločin #kyberbezpečnosť #počítačová kriminalita