Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Tureckí vládni hackeri napadli európske ministerstvá

Za nedávne kybernetické útoky v Európe a na Strednom východe môžu podľa bezpečnostných expertov tureckí hackeri, ktorí konali v záujme ich vlády.

28.01.2020 10:15
DN - Florian Olivo 4hbJ EymZ1o Unsplash
Tureckí vládni hackeri napadli európske ministerstvá
debata

Hackeri napadli najmenej 30 organizácií, vrátane ministerstiev, veľvyslanectiev a bezpečnostných služieb. Záznamy ukazujú, že napadnuté boli e-mailové služby cyperskej a gréckej vlády a účet poradcu národnej bezpečnosti irackej vlády.

Útoky zastavili internetový prenos na napadnutých stránkach a získali plný prístup do sietí vládnych organizácií.

Podľa dvoch britských predstaviteľov a jedného predstaviteľa USA, nesie táto aktivita znaky štátom podporovanej kybernetickej špionáže vykonávanej na podporu tureckých záujmov.

Predstavitelia uviedli, že podobné útoky tureckých vládnych hackerov nie sú ničím novým. Napadnuté krajiny sú navyše pre Turecko geopoliticky významné. Aj keď konkrétne osoby stojace za útokom zatiaľ nepoznáme, odborníci sú presvedčení, že útoky boli koordinované z jedného miesta. Všetci totiž používali rovnaké servery.

Turecké ministerstvo vnútra sa k prípadu odmietlo vyjadriť. Vysoký vládny predstaviteľ pre Reuters uviedol, že Turecko samotné je častým terčom útokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba