Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Pred raketami Irán najprv zaútočil hackermi. Na knižnicu

Krátko po usmrtení prominentného iránskeho generála Kasséma Solejmániho americkou armádou odborníci varovali, že Irán určite zaútočí vo virtuálnom počítačovom svete prostredníctvom svojej siete hackerov. Aj tak sa stalo.

08.01.2020 15:38
DN - Iran, Tehran National Official State Flag
Pred raketami Irán najprv zaútočil hackermi. Na knižnicu
debata

Iránski hackeri napadli v USA vládne servery. Konkrétne stránku Federálneho výpožíčkového systému, ktorý umožňuje požičiavať si zadarmo knihy z knižníc.

DN - Hacknutá Stranka

Iránski hackeri na stránku umiestnili oznam, že USA sa nemajú s Iránom zahrávať a toto je len malá ukážka ich hackerských schopností. Zároveň aj pripojili fotografiu prezidenta Donalda Trumpa, ktorého tvár drtí iránska päsť.

Americký úrad pre kyberbezpečnosť patriaci pod ministerstvo vnútornej bezpečnosti stránku obratom opravil a už funguje. Pribudlo však systém „captcha“ na hlavnej stránke.

DN - Trump Iran Hackeri

„Môžeme potvrdiť, nauršenie stránky proiránskymi skupinami. Zatiaľ sa však nepreukázalo, že by to boli štátom organizované skupiny,“ uviedla hovorkyňa úradu Sara Sendeková.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť krátko po útoku na generála Solejmániho vydalo upozornenie nielen pre úrady ale aj súkromné spoločnosti, aby boli pripravené na zvýšené riziko hackerských útokov zo strany Iránu.

Irán sa objavil v minulosti vo viacerých prípadoch útokov na počítačové siete nielen v USA. Iba v októbri 2019 Microsoft oznámil, že jeho Digital Crime Unit odhalila skupinu Fosfor z Iránu. Tá sa snažila získať citlivé informácie a zároveň aj hacknúť webstránku jedného z kandidátov na prezidenta z demokratickej strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #hackerský útok