Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Vo svete chýbajú milióny IT-ečkárov, najmä odborníci na bezpečnosť

Dopyt po počítačových expertoch prudko stúpa po celom svete. Firmy z plánovaných desať vedia obsadiť iba šesť miesť IT špecialistamni. Ešte väčší problém s nedostatkom odborníkov na počítačovú bezpečnosť majú štátne organizácie.

14.11.2019 11:14
DN - Pocitac Coder IT Foto:
Vo svete chýbajú milióny IT-ečkárov, najmä odborníci na bezpečnosť
debata

Podľa správy neziskovej organizácie pracuje v oblasti kybernetickej bezpečnosti asi 2,8 milióna profesionálov. Aby sme uspokojili globálny dopyt po odborníkoch, pracovná sila v tejto oblasti by musela vzrásť zhruba o 145 percent. To znamená, že súčasný dvaja zamestnanci by potrebovali podľa firiem ďalších troch kolegov.

Globálny nedostatok profesionálov v oblasti zabezpečenia virtuálneho priestoru vzrástol z 2,93 milióna voľných pracovných miest v roku 2018 až na 4,07 milióna v roku 2019. Podľa správy sú voľné pracovné pozície rozložené nerovnomerne. Kým v Európe nie je obsadených len 300 tisíc pracovných pozícií, v Ázií je to až 2,6 milióna.

Kybernetické útoky sú čoraz častejšie a sofistikovanejšie. Dopyt po bezpečnostných expertoch sa bude neustále zvyšovať.

Približne dve tretiny organizácií vo výskume uviedli, že odborníkov na kybernetickú bezpečnosť je žalostne málo. Necelá polovica konštatovala, že v budúcom roku plánuje navýšiť rozpočet bezpečnostného vzdelávania, aby do tejto oblasti prilákali viac ľudí. Vedci navrhujú aj rekvalifikáciu súčasného technického personálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #NATO #kyberbezpečnosť