Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nemecko hore nohami: Najviac chcú zbrojiť kresťanskí demokrati, najmenej neonacisti

Väčšina Nemcov súhlasí s tým, aby Nemecko a jeho európski spojenci v NATO po ruskej invázii na Ukrajinu výrazne zvýšili výdavky na obranu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Forsa pre magazín Internationale Politik.

29.04.2024 15:00
Leopard 2, Nemecko Foto: ,
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa v tankovom prápore Bundeswehr 203 v kasárňach poľného maršala Rommela v Augustdorfe v Nemecku v stredu 1. februára 2023.
debata (1)

Z prieskumu vyplýva, že zo značným zvýšením výdavkov na obranu súhlasí 68 percent opýtaných, zatiaľ čo 29 percent je proti. Túto myšlienku podporili predovšetkým muži a obyvatelia západnej časti Nemecka.

V prospech zvýšenia výdavkov na obranu Nemecka a jeho európskych spojencov v NATO sa najviac vyslovili priaznivci Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU/CSU), s návrhom súhlasilo až 90 percent z nich. Najmenšiu podporu, 61 percent, mala medzi voličmi krajne pravicovej neonacistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD).

AfD / Alternatíva pre Nemecko / Čítajte viac Proruského fašistu z nemeckej AfD zbavili imunity

Návrh podporilo 72 percent podporovateľov Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD), medzi voličmi strany Zelených mal 75-percentnnú podporu. S myšlienkou súhlasilo aj 88 percent podporovateľov Slobodnej demokratickej strany (FDP).

Olaf Scholz Čítajte viac Nemci sa prepočítali. Bundeswehru došli peniaze

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zbrojenie #prieskum verejnej mienky