Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Rusko bombarduje ukrajinské priehrady, vlastná nová sa im sama rozpadla

Rusko vrámci vojny proti Ukrajine bombarduje vodné priehrady, aby ochromili výrobu elektriny. Doma však zápasí s kolapsom vlastných priehrad. Situácie pri hraniciach s Kazachstanom je podľa ministra pre mimoriadne situácie kritická.

07.04.2024 20:31
Russia Floods Foto: ,
Policajti používajú gumový čln pri hliadkovaní na zaplavenej ulici po pretrhnutí časti priehrady v ruskom Orsku. Štátne médiá uvádzajú, že ruská vláda vyhlásila situáciu v povodňami postihnutých oblastiach v Orenburskej oblasti za výnimočný stav na federálnej úrovni. Záplavy spôsobené stúpajúcou hladinou vody v rieke Ural prinútili evakuovať viac ako 4 000 ľudí vrátane viac ako 800 detí, uviedla regionálna vláda.
debata

Ruské úrady evakuovali viac ako 4000 ľudí v ruskej Orenburskej oblasti z dôvodu záplav, ktoré vypukli po piatkovom pretrhnutí priehrady v meste Orsk neďaleko hraníc s Kazachstanom. Oznámila to tamojšia regionálna administratíva.

Tlačová služba gubernátora Orenburskej oblasti uviedla, že záchranné zložky evakuovali 4208 osôb vrátane 1019 detí. Dodala, že záplavy postihli viac ako 2500 domov.

Situácia v meste Orsk, kde po pretrhnutí hrádze vypukli záplavy, je „kritická“. Vyhlásil to ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov.

V Orsku, ktorý leží pri hraniciach s Kazachstanom, bolo zaplavených 4500 domov. Úrady z mesta dosiaľ evakuovali viac ako 4000 ľudí.

zväčšiť Ľudia používajú gumové člny na zaplavenej ulici... Foto: SITA/AP, Anatoly Zhdanov
Russia Floods Ľudia používajú gumové člny na zaplavenej ulici po pretrhnutí časti priehrady v ruskom Orsku. Štátne médiá uvádzajú, že ruská vláda vyhlásila situáciu v povodňami postihnutých oblastiach v Orenburskej oblasti za výnimočný stav na federálnej úrovni. Záplavy spôsobené stúpajúcou hladinou vody v rieke Ural prinútili evakuovať viac ako 4 000 ľudí vrátane viac ako 800 detí, uviedla regionálna vláda.

Hrádza na rieke Ural Orenburskej oblasti bola vybudovaná v roku 2014. Pretrhla sa v piatok večer po prívalovom daždi. Ruské úrady začali v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci „nedbanlivosti a porušenia bezpečnostných predpisov pri výstavbe“.

Záplavy zasiahli aj ďalšie časti Orenburskej oblasti. Situácia bola klasifikovaná ako „federálny stav núdze“ a do regiónu boli vyslané posily, píše AFP. Zároveň boli uvoľnené dodatočné finančné prostriedky na riešenie naliehavej situácie.

Evakuácia hrozí aj v meste Orenburg, kde žije pol milióna ľudí, upozornil tamojší starosta Sergej Salmin. „Situácia zostáva kritická. Voda prichádza a v najbližších dňoch bude jej hladina len stúpať,“ napísal v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že hladina stúpla za uplynulý deň o 28 centimetrov. Meteorologické úrady sa domnievajú, že maximálnu úroveň dosiahne v stredu.

Záplavy po pretrhnutí hrádze v Rusku zasiahli aj susedný Kazachstan. Tamojší prezident Kasym-Žomart Tokajev ich označil za potenciálne najhoršiu prírodnú katastrofu v Kazachstane za uplynulých 80 rokov. Zároveň požiadal úrady, aby boli pripravené pomôcť poškodeným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #priehrada #záplavy #Orsk