Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Oscara za najlepší dokumentárny film získal 20 dní v Mariupole

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za najlepší dokumentárny film získal v noci na pondelok dokument 20 dní v Mariupole, nakrútený počas obliehania tohto ukrajinského mesta ruskými silami v roku 2022.

11.03.2024 02:54
96th Academy Awards - Press Room Foto: ,
Autori filmu 20 dní v Mariupole (zľava) Raney Aronson-Rathová z agentúry AP, režisér Mstyslav Černov a producentka Michelle Miznerová z PBS s Oskarmi za najlepší celovečerný dokumentárny film za rok 2023.
debata (2)

Režisérom tohto dokumentu je ukrajinský fotoreportér Mstyslav Černov a na filme sa produkčne podieľala agentúra AP a relácia Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS.

APTOPIX Netherlands World Press Photo Čítajte viac Pozrite si fotky roka: V súťaži World Press Photo zvíťazil záber z pôrodnice v Mariupole

Film „20 dní v Mariupole“ je spoločným projektom AP a relácie Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS a vychádza z 30 hodín filmového materiálu, ktorý Černov a jeho kolegovia nakrútili v meste obliehanom ruskými silami.

Černov je známy ako vojnový korešpondent, filmár, fotograf a spisovateľ. Okrem ukrajinskej revolúcie a ruskej invázie na Ukrajinu pokrýval aj vojny v Iraku, Sýrii, Náhornom Karabachu a Afganistane.

Boje o prístavné mesto Mariupol v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Poslední obrancovia celé mesiace obliehaného mesta padli do ruského zajatia 20. mája.

Kyjev tvrdí, že v dôsledku nepretržitej delostreleckej paľby a humanitárnej núdze, ktorá vznikla následkom ruského obliehania, prišli o život desaťtisíce tamojších civilistov. EÚ aj OSN obvinili Moskvu z vojnových zločinov počas bojov o Mariupol.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #20 dní v Mariupole #Oscar 2024