Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Honduraského prezidenta odsúdili v USA z obchodovania so zbraňami a pašovania drog

Honduraský prezident padol rýchlejšie ako Ikaros. Vo funkcii skončil 27. januára 2022, 15. februára ho zatkli a 21. apríla už letel v putách do USA. Presne o 688 dní ho súd v New Yorku odsúdil za obchodovanie so zbraňami a pašovanie drog do USA.

09.03.2024 18:00
Honduras Corruption prezident Hernandez Foto: ,
Prezident Hondurasu na archívnej snímke z novembra 2021 počas klimatickej konferencii v Glasgowe.
debata

Bývalého honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernándeza usvedčila porota amerického federálneho súdu v New Yorku z toho, že sa svojho času spolčil s pašerákmi drog a využil armádu aj políciu svojej krajiny na to, aby im umožnil nerušený prevoz stoviek ton kokaínu do Spojených štátov.

Na skici z federálneho súdu v New Yorku sa... Foto: SITA/AP, Elizabeth Williams
Honduras Corruption prezidetn Hernandez súd New York Na skici z federálneho súdu v New Yorku sa bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernandéz obzera na kandidátov počas výberu poroty v jeho procese vo februári 2024. Exprezident je obžalovaný z nedovoleného obchodovania s drogai a zbraňami.

Porota vyniesla jednomyseľný verdikt po skončení dvojtýždňového procesu. Hernándeza usvedčila zo sprisahania s cieľom doviezť kokaín do USA a tiež z dvoch prípadov týkajúcich sa použitia zbraní. Teraz mu hrozí trest odňatia slobody v rozsahu 40 rokov až doživotia. Výšku trestu má súd oznámiť 26. júna. Hernández sa voči verdiktu odvolá, avizovala jeho obhajkyňa Sabrina Shroffová.

Päťdesiatpäťročný Hernández spravil podľa prokuratúry počas svojho prezidentského mandátu, ktorý zastával v rokoch 2014 – 2022, zo svojej krajiny tzv. narkoštát, píše agentúra AFP. Dávno predtým ako sa stal prezidentom údajne umožnil pašovanie zmienených zhruba 500 ton kokaínu, pochádzajúcich najmä z Kolumbie a Venezuely, cez Honduras do Spojených štátov.

Prokuratúra tiež tvrdí, že peniaze, ktoré prostredníctvom týchto transakcií získal použil na osobné obohatenie a následne financovanie svojej politickej kampane, keď sa z regionálneho politika stal predsedom honduraského parlamentu a neskôr prezidentom. Obviňuje ho aj zo spáchania volebných podvodov v prezidentských voľbách v rokoch 2013 a 2017.

zväčšiť Bývalý honduraský prezident Juan Orlando... Foto: SITA/AP, Elmer Martinez
APTOPIX Honduras Corruption Hernandez zatknutie Bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernandez, uprostred v reťaziach, iba 27. januára skončil vo funkcii a už 15. februára 2022 ho zatkla honduraská polícia. V apríli ho na žiadosť Washingtonu vydali na trestné stíhanie do USA.

Krátko po skončení jeho prezidentského mandátu ho v roku 2022 zadržali v jeho dome v Tegucigalpe a ešte v apríli toho roka ho vydali do Spojených štátov. Hernández na súde priznal, že peniaze súvisiace s predajom drog dostávali v Hondurase svojho času prakticky všetky politické strany, poprel však, že by on sám by v takýchto veciach prijal úplatky. Obvinenia označil za vykonštruované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #USA #drogy #rozsudok #honduras #Juan Orlando Hernández