Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Robert Fico priznáva, že jeho vláda nevie splniť základnú úlohu - chrániť občanov

Predseda vlády Robert Fico sa pýta, čo má robiť a ako má chrániť občanov, či elektrárne pred leteckým útokom, keď Taliansko stiahne z Malaciek svoju protivzdušnú obranu. Za ochranu vzdušného priestoru je zodpovedné ministerstvo obrany, ktoré vedie podpredseda Ficovej vlády Robert Kaliňák.

02.03.2024 17:44
Premiér Robert Fico. Foto:
Premiér Robert Fico.
debata (47)

Premiér SR Robert Fico avizuje, že zo Slovenska sa stiahne taliansky systém protivzdušnej obrany. Uviedol to v sobotu vo videu na sociálnej sieti.

„Od talianskej vlády som dostal avízo, že zo Slovenska bude stiahnutý taliansky systém protivzdušnej obrany, ktorý nám na rok požičali, pretože ho potrebujú na inom mieste,“ skonštatoval premiér. Fico sa pýta, kto bude chrániť naše atómové elektrárne a ďalšie strategické ciele.

„Najskôr predchádzajúca vláda darovala Ukrajine funkčný masívny ruský systém protivzdušnej obrany S-300. Potom sme tu mali chvíľku americké patrioty, aj tie odišli a teraz odídu aj Taliani,“ vyhlásil predseda vlády, ktorá je z ústavy povinná zabezpečovať ochrannu štátu pred vonkajším ohrozením.

Za ochranu vzdušného priestoru je zo zákona zodpovedné ministerstvo obrany, ktoré aktuálne vedie podpredseda Ficovej vlády Robert Kaliňák.

zväčšiť Na snímke taliansky systém protivzdušnej obrany... Foto: TASR, Michal Svítok
SR Kuchyňa PVO SAMP/T Na snímke taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba. Kuchyňa, 19. apríla 2023.

Na Slovensku pôsobí na vojenskej základni Malacky-Kuchyňa v rámci predsunutej prítomnosti NATO 145 talianskych vojakov so systémom protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba. Taliansky taktický systém minulý rok nahradil americký systém protivzdušnej obrany Patriot. Slovensko predtým poskytlo Ukrajine v reakcii na vypuknutie ruskej invázie systém protivzdušnej obrany S-300.

Správu budeme aktualizovať o stanovisko ministerstva obrany.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Robert Fico #Patriot #protivzdušná obrana #komplex S-300 #PVO #SAMP/T Mamba