Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Lukašenko sa po 30 rokoch vo funkcii plánuje nechať v roku 2025 zvoliť znovu

Bieloruský večný prezident Alexander Lukašenko (69) budúci rok bude opäť kanditovať za prezidenta. Defence News odhaduje, že získa 89,5% hlasov.

26.02.2024 08:00
APTOPIX Russia Belarus Lukašenko putin... Foto: ,
Russian President Vladimir Putin, left, and Belarus President Alexander Lukashenko shake hands during a meeting of the Union State Supreme Council in St. Petersburg, Russia, Monday, Jan. 29, 2024. (Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)
debata

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľu povedal, že sa vo voľbách hlavy štátu v roku 2025 bude uchádzať o opätovné zvolenie. Takýto krok zrejme predĺži dlhú vládu kľúčového spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina.

zväčšiť Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Dmitry Astakhov
APTOPIX Russia Belarus Putin Lukašenko Petrohrad smiech Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa usmievajú, keď si podávajú ruky počas zasadnutia Najvyššej rady Zväzového štátu v ruskom Petrohrade v pondelok 29. januára 2024.

Lukašenko po hlasovaní v nedeľňajších parlamentných a komunálnych voľbách dostal od novinárov pred volebnou miestnosťou otázku, či plánuje znovu kandidovať.

„Povedzte im, že budem,“ odpovedal podľa štátnej tlačovej agentúry BelTA. „Čím sa (opozícia) viac snaží, tým je pravdepodobnejšie, že sa budem uchádzať o znovuzvolenie. Nebojte sa, urobíme všetko potrebné pre Bielorusko,“ dodal.

Lukašenko, ktorý vládne v Bielorusku od roku 1994, si bude istý ďalším víťazstvom, pretože voľby v krajine nie sú všeobecne považované za slobodné ani spravodlivé, konštatovala CNN.

Opozičná líderka žijúca v exile Sviatlana Cichanovská, ktorá vyzvala na bojkot nedeľných volieb, na jeho vyhlásenie reagovala na sociálnej sieti. „Lukašenko hovorí, že bude znova kandidovať za prezidenta? No tak. Jednoducho sa korunujte. Nikto sa aj tak nenechá oklamať,“ napísala.

Posledné prezidentské voľby v Bielorusku v roku 2020 vyvolali protesty, keď predbežné oficiálne výsledky ukázali, že Lukašenko zvíťazil s jasnou prevahou. Pozorovatelia a opozícia uviedli, že pri hlasovaní došlo k podvodom.

Cichanovská žiadala opätovné sčítanie po oznámení Ústrednej volebnej komisie o tom, že Lukašenko získal 80,23 percenta hlasov a ona 9,9 percenta.

Počas následných zrážok protestujúcich s políciou zadržali okolo 3000 osôb. Desiatky ľudí utrpeli zranenia. V Úrady odvtedy zakročujú proti disentu a mnohí opoziční predstavitelia skončili vo väzení alebo v exile.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #Rusko #bielorusko #Alexandr Lukašenko #2025